Skocz do zawartości

Ładowanie nowego Li-pola

Pomocna odpowiedź

Miałeś widocznie jakiś słaby pakiet. Pakiet turnigy nie raz rozładowałem do ok. 2v na cele. Nic nie spuchło a po normalnym ładowaniu nic mu nie jest.

No niby nie trzeba, ale nawet sprzedawca na stronie internetowej zaleca 1-2 krotne rozładowanie i naładowanie, więc pomyślałem że nie zaszkodzi - zaszkodziło. Z własnej głupoty, ale człowiek uczy się na błędach, drugi raz już li-pola nie będę próbował formatować.

Akumulatory nie przenoszą żadnej pamięci-nie da się na nich zapisać żadnych danych, plików itd., a tym bardziej ich formatować 🙂 Bateria raczej do utylizacji, jednak jeśli będziesz ostrożny(ładowanie w doniczce, częste kontrole), to możesz jej używać.

Sprzedawcy w 90% nie mają pojęcia co sprzedają. Często dają rady które miały by sens 20 lat temu, w epoce prymitywnych NiMH, które trzeba było formować(nie formatować).

Akumulator ku mojemu zdziwieniu, normalnie się ładuje, na początku podładowałem go prądem 0,1 C (czyli w moim przypadku 0,1 * 5 = 0,5 A) do 3,3V na celle, a dalej już normalnie 1 C (5 A). Wszystko ładowarką do li-poly. Ciekawe tylko jak będzie z pojemnością, podejrzewam że początkowego 5Ah już nie osiągnę.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...