Skocz do zawartości

Gdzie dostać małe zębatki/koła zębate ?

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam, od dłuższego czasu poszukuje zębatek plastikowych z otworem f = 1.5 mm. Niestety znalezienie jakiekolwiek sensownej oferty graniczy z cudem. Znacie jakieś sklepy bądź producentów u których można by kupić takowe zębateczki?

Wobit odpada bo tam mają najmniejsze z otworem 1.9 mm. Inne sklepy modelarskie też odpadają.

Zastanawiam się jeszcze nad recyklingiem ze starych zabawek. Co o tym myślicie?

Pozdrawiam.

W starych aparatach 'kliszowych' można znaleźć pełno drobnych zębatek, a używane/uszkodzone kosztują na Allegro dosłownie grosze.

Albo w budzikach zwykłych nowszych. Nie wiem jak to jest z wymiarami otworów w nich, ale sama wcześniej rozkręcałam budziki, żeby pozyskać tego typu mechanizmy 😋

http://www.zebatki.com.pl/

tylko, że tam mają tylko zębatki z otworem 1,9mm (na oś 2mm), no ale może link się na coś przyda.

Tak, to już widziałem kilkakrotnie ale dzięki.

A co ze spalonymi serwami, orientuje się ktoś jakią tam średnicę ma wałek silnika? Może ma ktoś możliwość zmierzyć?

Na rysunku są zębatki z minserwa Conrad. W tym serwie są jeszcze dwie zębatki których nie mam narysowanych ale mają one otwory na oś takie same jak dwie środkowe zębatki na rysunku.

W starych radiach, np. Kasprzakach albo "Jamnikach" jest sporo zebatek, napewno znajdziesz cos dla siebie.. 😃 A jesli chodzi o srednice wewnetrzna (wałka) to zawsze mozna przeciez ją zwiększyc..

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...