Skocz do zawartości

[Kurs] Arduino - kurs wykorzystania w robotyce

Pomocna odpowiedź

Jeśli masz na myśli czujnik ruchu, który mam w ofercie, to nic z tego - on wprawdzie reaguje na ruch, ale nie daje informacji o położeniu poruszającego się obiektu.

Dużo zabawy może natomiast dostarczyć zestaw serwo + sonar albo inny analogowy czujnik odległości(sharp). Z wykorzystaniem takiego zestawu można zrobić robota omijającego przeszkody, jeżdżącego wzdłuż ściany, szukającego drogi w labiryncie (micromouse), czy nawet mapowanie pomieszczenia (widziałem gdzieś artykuł, w którym był chyba nawet przykładowy kod, pogooglaj "ultrasonic sensor SLAM")

W ciągu 2-3 tygodni będę miał w sklepie czujniki użyte w robocie z tego filmu (same roboty zresztą też):

Dzięki. W takim wypadku czekam na czujnik....

[ Dodano: 07-11-2011, 18:15 ]

Zakładając że mam już wyżej wymienione części. Co będę musiał dokupić i ile będzie to kosztować ? 🙂

• 4 tygodnie później...

Jakoś mnie to akurat nie przekonuje. Chyba właśnie na tym polega cała frajda z robotyki, żeby wszystko samemu zaplanować i wykonać. Rozumiem, można korzystać ze zrobionych na zamówienie płytek, czy sterowników do silników, ale bez przesady. Robić coś wg czyjegoś pomysłu? To chyba nie dla mnie. Może innym to się spodoba, ale mi chyba jednak nie. Ja preferuję metodę, jak to ująłeś "od szczegółu do ogółu" 🙂

• 1 miesiąc później...

Chyba pana zirytowałem mactro, Przepraszam. Sam nie wiem co bym miał robić ten robot. To tylko zabawa odpoczynek od kodowania 😉 Oblecenie czekam aż pokaże się czujnik IR wraz z pilotem a potem się zobaczy.

pozdrawiam i dziękuje za cierpliwość.

• 4 tygodnie później...

No chodziło mi raczej o nazwę (model), niż o zdjęcie 🙂 W każdym razie, odbiorniki IR są na różne częstotliwości, najczęściej 36, 38 lub 40kHz. Być może częstotliwość odbiornika nie pokrywa się z cz. nadajnika w pilocie i wtedy przy "dobrych wiatrach" i z małej odległości udaje Ci się coś odbierać, a na większy dystans już nie. W robocie na filmiku odbiornik był na 38kHz.

Możesz też wymienić baterie w pilocie na świeże 🙂

Wydaje mi się że to SFH, prawdopodobnie na 36kHz, ale żeby być pewnym szalek musi przeczytać napisy na obudowie, które na pewno się tam znajdują.

Diody które posiadam:

1302A -> Dioda odbiorcza podczerwona BP 104

1302 -> Dioda odbiorcza SFH5110-36

1056 -> Dioda podczerwona BPW 34 /za BB104

Mam nadzieje że to pomoże rozwiązać mój problem.

Pilot który posiadam jest zgodny z RC5

Skorzystaj z SFH5110-36, ale podepnij go zgodnie z dokumentacją (SFH5110-36 Datasheet w google). Brakuje ci kondensatora i dwóch rezystorów z tego co pamiętam, możliwe też, że rozkład pinów tego odbiornika z tego schematu, który podałeś jest inny niż rozkład pinów SFH.

Dziękuje za pomoc.

Czy jest możliwość byś podał mi schemat jak podłączyć tę diodę ?

Ponieważ w googole znajduję jedynie schematy samej diody a nie jak ją podłączyć, nie bardzo wiem jak to szukać.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...