Skocz do zawartości

[minisumo] Zasada działania

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam!

Mam do was pytanie wiem dla niektórych to głupie ale bardzo zastanawiam się jak robocik wykrywa przeciwnika. Bardzo prosił bym jak by ktoś miał jakiś prosty schemacik żeby podesłał. Z góry dzięki!

Chodziło mi o schemacik właśnie wykrywania przeciwnika a tak naprawdę zależy mi na tym sonarze z czego go zrobić lub jaki wybrać już z gotowych.

Co do schematu, to w przypadku czujnika z wyjściem analogowym łączysz je do ADC mikrokontrolera, a jeśli wyjście jest cyfrowe, to do dowolnego pinu wejściowego.

Moim zdaniem czujniki zwracające odległość (np. sharpy/sonary) w sumo/minisumo są mało przydatne. Strategia robota zazwyczaj wygląda tak: zauważyłeś przeciwnika-> atakuj. To w jakeij znajduje się on odległości nie ma tu większego znaczenia, a tylko tracisz czas na konwersję ADC. Dlatego polecam czujniki o wyjściach cyfrowych, np. czujniki z regulowanym zasięgiem.

• Pomogłeś! 1
  • 3 tygodnie później...

A czy można zamontować jakiś czujnik odbiciowy np. CNY70 lub po prostu fotodiodę oraz jakiś nadajnik podczerwieni?

Prawdę mówiąc, na samych (kilku) diodach IR i fototranzystorach nie jest wielkim kłopotem uzyskanie zasięgu rzędu 50cm (i więcej, ale zaczynają się pewne schody - ekranowanie nadajnika od odbiornika musi być bardzo dobre), z tym, że diody muszą być odpowiednio dużej mocy i traktowane sporym prądem, przez bardzo krótki czas, około 50uS max. Polecam zajrzenie do raportu z budowy robota Shine na stronie KoNaRu lub stealth2, lowblow, insumountable i innych od Petera W. na forum http://www.er-online.co.uk/minisumo/forum/

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...