Skocz do zawartości

Platforma mobilna, robot ternowy kilka pytań

Gąsienice czy 4x4  

7 użytkowników zagłosowało

1. 1. Gąsienice czy 4x4

• gąsienice
      5
    • 4x4
      2

Ankieta jest już zamknięta!

Pomocna odpowiedź

O ile nie są to wkręterki na paluszki AA, to są dobrym pomysłem, tylko uważaj na pobór prądu. Koła od wózka są mocniejsze, a koła od kosiarki zależy jakie - niektóre są trochę giętkie i delikatke a jak je zamontujesz na wale od wkrętarki, mogą popękać. Mogą być dobre, ale nie takie od kosiarek za 150zł.

edit: @Robomaniak: 4kg robot nie da takiego obciążenia aby silniki się nagrzały.

Pompowane (bądź nawet jednolite gumowe) lepiej sobie radzą na nierównościach. Jeśli są pompowane i niedopompowane to jest gorsza sprawność, ale lepsza amortyzacja.

Carpe Diem, plastikowe zawsze można okleić gumą, a pompowane jeśli są "łyse" to nie będą mieć dobrej przyczepności. Jeśli jest to robot terenowy to plastikowe koła można łatwiej nabić jakimiś bolcami (np. ze śrub) aby sobie radził lepiej w ciężkim terenie. Z gumowego taki bolec może wylecieć.

W niedzielę jadę na giełdę więc coś wybiorę. Teraz sprawa sterowania i kamery. Z tego co patrzyłem kamery ip zaczynają się od 150zł. Troszkę dużo 😖 Jaki zasięg można uzyskać przesyłając obraz z kamery telefonu przez wifi?

• 1 miesiąc później...

Trochę mnie nie było. Przez ten czas zakupiłem na giełdzie duży model zdalnie sterowany z napędem 4x4. Zabawka jak zabawka, dość szybka, dobrze radzi sobie w terenie. Idealnie nadaje się na podwozie robota 😅

Teraz pytania:

Silnik pobiera ok 1A normalnie na zatrzymaniu ok 4A czy l298 wytrzyma?

Planuje do sterowania wi fi użyć terminalu HP T5700 zasilanego z 12V. Czy mogę go zasilać bezpośrednio z akumulatora?

W samochodziku było coś ala serwo(silnik z przekładniami + potencjometr) ma ktoś opis jak tym sterować za pomocą arduino?

Nie wytrzyma, L298 może wytrzymać max. 2A na kanał, co zresztą masz opisane dokładnie w dokumentacji...

Sterowanie serwem w Arduino jest banalne, przykład masz tu.

W skrócie, najpierw tworzysz sobie obiekt klasy Servo, później ustalasz pin, do którego jest ono podłączone poleceniem

servo.attach(pin)

a pozycję serwa w zakresie od 0 do 180 stopni podajesz poleceniem

servo.write(pozycja)
Nie wytrzyma, L298 może wytrzymać max. 2A na kanał, co zresztą masz opisane dokładnie w dokumentacji...

Sterowanie serwem w Arduino jest banalne, przykład masz tu.

W skrócie, najpierw tworzysz sobie obiekt klasy Servo, później ustalasz pin, do którego jest ono podłączone poleceniem

servo.attach(pin)

a pozycję serwa w zakresie od 0 do 180 stopni podajesz poleceniem

servo.write(pozycja)

Tylko że to nie ma układu scalonego tylko silnik przekładnie i potencjometr. Wydaje mi się że trzeba zrobić dzielnik napięcia i mierzyć je na wejściu analogowym. Tylko nie mogę nigdzie dostać podobnego kodu do przeanalizowania. Właściwie to nie wiem tylko jak napisać zależność do stanu na wejściu analogowym.

A czy można podłączyć 2 kanały l298 równolegle? Wiem że dwa układy można.

Prąd zatrzymania mierzyłem kiedy rozebrałem przekładnie. Pojazd ma mechanizm różnicowy i ciężko zablokować koła 🙄

A czy można podłączyć 2 kanały l298 równolegle?

Można, ale dobieranie mostka tak na styk nie jest najlepszą praktyką.

Dzielnika napięcia nie musisz robić, bo potencjometr sam w sobie jest takim dzielnikiem, wystarczy podłączyć się do nóżki suwaka.

mactro, na jaki styk? 4A przy zatrzymaniu, czyli w sumie chwilowo, normalnie silnik pobiera 1A więc nawet jeden kanał by wystarczył. Ja bym spróbował z L298, powinno się udać.

mactro mógłbyś mi wytłumaczyć jak napisać zależność do wartości wejścia analogowego chodzi mi o coś takiego:

niech silnik pracuje do momentu kiedy na wejściu analogowym będzie wartość lewego krańca potencjometru.

silnik.start();
while(1) {
  potencjometr = analogRead(pin_potencjometru);
  if(potencjometr > max_wartosc) {
      break;
  }
}
silnik.stop()

funkcje sterujące silnikiem i tak musisz sobie sam napisać, ale mam nadzieję, że ten pseudokod w miarę czytelnie przedstawia ideę. Max_wartosc musisz dobrać doświadczalnie, albo zrobić sobie program, który będzie ją sczytywał i wysyłał przez port szeregowy, gdzie ją sobie później podejrzysz.

• Pomogłeś! 1

Wielkie dzięki.

Mam jeszcze kilka pytań do kodu:

Czy aby tu nie powinien być znak równości?

if(potencjometr > max_wartosc)

Powtarzam pytanie odnośnie zasilania terminalu hp z aku.

Na aku nigdy nie ma idealnego 12 i nie wiem czy to zaszkodzi komputerowi

Samej równości na pewno być nie powinno, bo może się zdarzyć, że jeden odczyt z ADC będzie mniejszy niż maksymalna wartość, a następny już większy, a wtedy warunek nigdy nie byłby spełniony. Jak już to możesz dać

if (potencjometr >= max_wartosc) 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...