Skocz do zawartości

Problem z wyborem zestawu

Pomocna odpowiedź

powinienes taka sonde zrobić z wyborem AVR EVB 4.3 v4 vs Arduino VS Cortex m3(stm32) i wtedy zdecydować z dopiskiem co najlepsze dla poczatkujacego...

osobiscie ja ucze sie na arduino policz wydasz na evb 225zl a na arduino z schieldem 160 + książka(dobra 70zl) 230zl

Najpierw kolega musi się zdecydować w jakim kierunku chce iść ?

AVRy - masa informacji, ale kiepskie zestawy uruchomieniowe, jedyny za rozsądne pieniądze do właśnie ZL4Avr od Kamami do którego można wsadzić ATTiny861.

ARMy - stosunkowo tanie zestawy te najprostsze, ale z informacjami na razie tak sobie, choć powoli się to zmienia. pewnym kłopotem jest też mnogość samych CPU, w której łatwo laikowi się pogubić. a i decyzja STM, LPC, czy inny nie łatwa.

Są jeszcze PICi od microchipa - niezbyt popularne u nas, ale za to do wyboru do koloru 8, 16 i 32 bitowe, a i stosunkowo tanie.

To mój pierwszy post na forum, więc skorzystam z okazji i się przywitam.

Witajcie:)

Opowiadając na pytanie kolegi:

Tak. Na arduino można szybko zrobić/przetestować jakiś projekt. Jednak jeśli masz coś konkretnego na myśli, zrób swoją płytkę.

Co wy myślicie o AVRduino od avt? Jest to warte zainteresowania?

To zwyczajny klon oryginału, nic więcej. Nie znam ceny AVT, ale ja najtańsza Arduino widziałem na linku w tym temacie czyli za jakieś 25zł + koszty wysyłki.

Czy warte zainteresowania ? Hm.. to zależy czego oczekujesz ot takiej płytki, i ile chcesz za nią dać ? Dla mnie to jest takie trochę wszystko i nic. Bo na płytkę uniwersalną wlutuję sobie podstawkę pod ATMegę8, stabilizator 78L05, przycisk reset parę elementów biernych, wyprowadzę sygnały na golpiny oraz port programowania i mam dokładnie to samo tylko bez USB.

Jeżeli mam być szczery to wogóle nie przypuszczałem że temat wogóle się rozrośnie, widzę jednak że coś się dzieje bo odpowiedzi coraz więcej, a tym samym sugestii i pomysłów.

W odpowiedzi na pytanie szukam czegoś nie koniecznie przyszłościowego, bo na coś takiego mogę się przesiąść za jakiś czas.

Aktualnie staram się nabyć wiedzy praktycznej w zakresie elektroniki i robotyki.

Nie mam zielonego pojęcia co to STM32 chociaż pewnie poszukam i jutro będę wiedział 🙂

Chciałbym zacząć od czegoś co mnie nie przerośnie, a będzie widoczne i zachęci do dalszej pracy.

Z Waszych opinii i sugestii jak na razie wygląda na Arduino i jakieś elementy peryferyjne z których na początek można by zbudować jakiegoś "robota".

Czy ta droga będzie dobra?

Bardzo proszę o opinie odnośnie powyższego, za które będę na prawdę bardzo wdzięczny.

Aha co najważniejsze jestem NIE ELEKTRONIKIEM !!!!!! Ale bardzo chciałbym chociaż w jakimś stopniu się nim stać 🙂

Pozdrawiam, ukłony za pomoc w wyborze i chęć podjęcia rozmowy (posta)

Hej,

Jeśli o mnie chodzi, zabawę z elektroniką i robotami zacząłem od Arduino i dalej jestem na tym etapie:)

Choć następny robot będzie prawdopodobnie już na indywidualnie zaprojektowanej płytce...

Zdecydowanie polecam Arduino do nauki, w miarę proste i wiele wybacza.

A na Arduino da się zrobić parę fajnych rzeczy, ot chociażby mój LF na Arduino MEGA:

https://www.forbot.pl/forum/topics7/line-follower-alf-arduino-line-follower-vt5140.htm?highlight=alf

Polecałem to już kilka razy na forum, sam też poszedłem tą drogą na początku:

W AVT dostępne są płytki PCB do zestawu ZL3AVR, koszt to około 50zł (jeśli dobrze pamiętam). Oprócz tego potrzebujesz Atmega16, czyli dodatkowe ok. 15zł, nie orientuję się w aktualnych cenach. Do tego garść goldpinów (2 zł?) i już masz wszystko, co niezbędne na początek. Teraz wystarczy kupić np. kilka diod z rezystorami, kilka tactswitch'ów czy cokolwiek potrzebujesz w danym momencie. Podsumowując - nie wielkim kosztem masz solidne narzędzie z dokładnie takimi peryferiami, jakich aktualnie potrzebujesz. Dodatkowo zakup rozkładasz na "raty" wedle własnych, finansowych możliwości. Można jeszcze wspomnieć o ćwiczeniach z lutowania. Same plusy 🙂

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...