Skocz do zawartości

Różnica pomiędzy ładowarkami

Pomocna odpowiedź

Napisano

Planuję swoje pierwsze zakupy w Hobbyking, w tym swój pierwszy pakiet Li-pol oraz ładowarkę.

Chciałbym kupić od razu dobrą ładowarkę, która mi posłuży, a nie najpierw bylejaką a później dobrą - to by była strata pieniędzy, wolę od razu zainwestować.

Zastanawiam się nad tymi dwoma modelami:

1. link1

2. link2

Czym one się tak właściwie różnią? Czy opłaca się dokładać te 6$, czy to będzie strata pieniędzy. Jedyna różnica jaką widzę (oprócz nazwy modelu 😃) to:

Charge Current Range: .1~5.0A

i

Charge Current Range: .1~6.0A

Bardzo proszę, doradźcie co mam zrobić.

Ta tańsza to starsza wersja tej nowszej. Jest prawie identyczna jak ta druga. Z maksymalnym prądem ładowania nie ma problemu. Większość ładować można max 2C. A tak dużych pakietów w robotach się nie używa.

• Pomogłeś! 1
Ta tańsza to starsza wersja tej nowszej.

Nie do końca jest to prawda. Jedna jest produkowana przez Turnigy druga jest brandowana przez HK. Mogą się różnić jakością elementów, żywotnością i przede wszystkim jakością rezystorów na wejściu ballancera. Mogą mieć identyczny soft, bo w każdej siedzi prawdopodobnie atmega32 (siedzi w Turnigy Accucel-6) i będą działać w zasadzie identycznie. Ja posiadam tą Turnigy, polecał mi ją Treker, więc sobie kupiłem. Nie jest to cud techniki, ale jest jedną najlepszych ładowarek za takie pieniądze.

• Pomogłeś! 1

Ja rozbierałem Accucella i HKC6 płytki w nich były identyczne. Jakość elementów możliwe ,że jest gorsza bo w tańszej HKC6 padła dioda prostownicza.

• Pomogłeś! 1

Pół roku temu stałem przed tym samym wyborem 🙂 Ponieważ po 2 latach używania prostej ładowarki 2-3s z balanserem nieprocesorowej postanowiłem przejść na coś lepszego.

Wybrałem Accucela i mogę z czystam sumieniem polecić. Pamiętaj, że do Accucela nie masz zestawu końcówek, dlatego polecam dodatkowo zaopatrzyć się w http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=6697. Z przesyłką mieścisz się w 500g więc koszt wysyłki ten sam, a końcówki bardzo się przydają, bo dzięki nim naładujesz prawie każdy pakiet.

Pozdrawiam.

• Pomogłeś! 1

A czy te końcówki są na pewno potrzebne? Bo już się zdecydowałem na tę ładowarkę, ale widz że do niej są jakieś końcówki. Pakiety mają po 2 końcówki jedna 2pin i jedna 3pin. Z tego co się orientuję to do ładowania służy ta 3pin (jeszcze nigdy w rękach nie miałem lipola 😃). Czy te końcówki, które mi podałeś na pewno się przydadzą?

Pomóżcie, żebym nie zrobił jakiegoś błędu i kupił wszystko co potrzeba, proszę 🙂.

Dobra już zakapowałem jak napisałeś że musze obie podpiąć.

Mam jeszcze ostatnie pytanie, czy te wtyczki, które są na zdjęciu z tą ładowarkę, wystarczą i czy w ogóle je dostanę? Czy jest potrzeba kupowania wtyczek, do których link podał Linux?

Wtyczka biała do której idzie dużo wąskich kabli - w zależności od ilości cel, jest to złącze do balansera.

W prostych ładowarkach to wystarcza i tylko ją podpinamy. Jednak w takiej jak np. Accucel musimy podpiąć złącze prądowe (to główne +/-) oraz wtyczkę od balansera. Najlepiej ładować pakiety z funkcją balansowania i wtedy wpinamy obie wtyczki, można jednak tez ładować bez balansera podpinając tylko wtyczkę główną (+/-) - jednak na niej są różne wyjścia w zależności od pakietu oraz producenta. Więc jakby nie patrzeć przejściówki są niezbędne. Szczególnie, że małe pakiety używane w robotyce nie mają standardu złącza prądowego używanego w Accucelu.

Otrzymujesz wtyczki które widzisz na zdjęciu z ładowarką. I na dobrą sprawę nie wykorzystasz żadnej w pakietach jakie będziesz używać w robotach.

Pamiętaj też, że musisz dokupić do ładowarki zasilacz 12V 5A, możesz tez zasilić ją z akumulatora samochodowego za pomocą krokodylków które są w zestawie.

Pozdrawiam.

• Pomogłeś! 1

Ja miałem w zestawie już dość sporo przejściówek i jeszcze nigdy niczego mi nie zabrakło. Dostaniesz pewnie to co na zdjęciu, ale możesz dla pewności zapytać o spis kabli w HK.

• Pomogłeś! 1

Wielkie dzięki za pomoc. Wszystko stało się dla mnie jasne 🙂

Zasilacz jakiś znajdzie się, myślę że 5A nie będzie potrzebny przy moich wymaganiach 🙂

Wolę do nich nie pisać, bo coś nakręce, źle mnie zrozumieją i będzie kłopot 🙂

Kable są dokładnie te widoczne na zdjęciu. Jako zasilacz można użyć zasilacza od komputera stacjonarnego. Teraz można taki bardzo tanio dostać.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...