Skocz do zawartości

Program do sterowania przez port COM

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam robię robota zdalnie sterowanego. Wszystko ładnie mam polutowane pod Atmege16,

usart/uwart przetestowany w programie putty.

Mam problem z napisaniem programu pod windows wysyłającego dane na port Com.

Staram się pisać w C++ Builder. Ogarniam już strukturę DCB ustawiające port i inne funkcje otwierające zamykające port.

Nie wiem tylko jak wygenerować zdarzenia KEY DOWN i KEY UP i z częścią wysyłającą na port Com.

Chce sterować pojazdem z klawiatury i to mi jest potrzebne, macie może jakieś przykłady tych zdarzeń z wysyłaniem na wirtualny port com Pozdrawiam.

jej... i co teraz?

Pawlo_pawlo google Ci tutaj najlepiej pomoże - to nie jest tajemna wiedza, a w necie aż roi się od takich programików (udostępnione są kody programów).

Wystarczy poszukać samemu. Polecam!

z tego co pamietam biulder jest podobny do delphiw sesie gui xD a w delphi to zdarzenia robioł sie na event danego komponet.

ps. plik pomocy nie gryzie tak samo jak google.

ps2. jest taka fajna stronka 4programmers.net pełno artykułów na temat programowania gotowcow i wiele innych.

Komentarz dodany przez: Bobby

Interpunkcja również nie gryzie - miło by było, gdybyś zwracał na nią większą uwagę podczas pisania swoich postów.

Dzięki Panowie za pomoc. Na razie robiłem pilot podczerwieni i nawet działa.

Do tego też siądę, ale gonią mnie ostro do roboty:(.

Ale jeśli chodzi o te zdarzenia wciśniętego klawisza to jakoś to chyba tak trzeba zapisać.

case WM_KEYDOWN:

{

if (w_Param==VK_UP)

writeSerialPort('a');

jakoś tak wcześniej trzeba ustalić właściwości funkcji writeserialport jej buffer.

No ale jak macie jakiejś przykłady jeszcze w C++Buildiera to podeślijcie pozdrawiam i miłego dnia 🙂

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...