Pawlo_pawlo Napisano Sierpień 29, 2011 Udostępnij Napisano Sierpień 29, 2011 Witam robię robota zdalnie sterowanego. Wszystko ładnie mam polutowane pod Atmege16, usart/uwart przetestowany w programie putty. Mam problem z napisaniem programu pod windows wysyłającego dane na port Com. Staram się pisać w C++ Builder. Ogarniam już strukturę DCB ustawiające port i inne funkcje otwierające zamykające port. Nie wiem tylko jak wygenerować zdarzenia KEY DOWN i KEY UP i z częścią wysyłającą na port Com. Chce sterować pojazdem z klawiatury i to mi jest potrzebne, macie może jakieś przykłady tych zdarzeń z wysyłaniem na wirtualny port com Pozdrawiam.
niciki Sierpień 29, 2011 Udostępnij Sierpień 29, 2011 jej... i co teraz? Pawlo_pawlo google Ci tutaj najlepiej pomoże - to nie jest tajemna wiedza, a w necie aż roi się od takich programików (udostępnione są kody programów). Wystarczy poszukać samemu. Polecam!
Pawlo_pawlo Sierpień 29, 2011 Autor tematu Udostępnij Sierpień 29, 2011 Dzięki Będę coś szukał, ale już jutro mimo wszystko jak macie jakieś przykłady z chęcią z nich skorzystam Pozdrawiam
bebek89 Sierpień 29, 2011 Udostępnij Sierpień 29, 2011 z tego co pamietam biulder jest podobny do delphiw sesie gui xD a w delphi to zdarzenia robioł sie na event danego komponet. ps. plik pomocy nie gryzie tak samo jak google. ps2. jest taka fajna stronka 4programmers.net pełno artykułów na temat programowania gotowcow i wiele innych. __________ Komentarz dodany przez: Bobby Interpunkcja również nie gryzie - miło by było, gdybyś zwracał na nią większą uwagę podczas pisania swoich postów.
Tolo Wrzesień 4, 2011 Udostępnij Wrzesień 4, 2011 Nie wiem czy się przyda program służący do sterowania czołgiem przez port com http://www.elportal.pl/index.php?module=ContentExpress&func=display&btitle=CE&mid=&ceid=110 AVT-2653 Mam nadzieje ,że pomoże...
Pawlo_pawlo Wrzesień 5, 2011 Autor tematu Udostępnij Wrzesień 5, 2011 Dzięki Panowie za pomoc. Na razie robiłem pilot podczerwieni i nawet działa. Do tego też siądę, ale gonią mnie ostro do roboty:(. Ale jeśli chodzi o te zdarzenia wciśniętego klawisza to jakoś to chyba tak trzeba zapisać. case WM_KEYDOWN: { if (w_Param==VK_UP) writeSerialPort('a'); jakoś tak wcześniej trzeba ustalić właściwości funkcji writeserialport jej buffer. No ale jak macie jakiejś przykłady jeszcze w C++Buildiera to podeślijcie pozdrawiam i miłego dnia
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »