damoon Napisano Czerwiec 25, 2008 Udostępnij Napisano Czerwiec 25, 2008 STACJONARNY ROBOT GT-03 Chcialbym pokazac wam mojego robocika staruszka bo w tym roku stuknie mu 4 lata:) troche histori jest to moj 3 robocik wtedy pierwsze dwa byly zbudowane z tektory mialy diody jeden nwet sie poruszal na platformie kolowej (slabej klasy:P) to bylo na przelomie 6 podstawowki a 1 gimnazjum dlatego w nazwei jest 3 -ze 3 robocik GT-03 powstal w 3 klasie gimnazjum to tyle jesli chodzi o historie;P:P.Robot ten jest 4 silnikowa maszyna posiadajace nastepujace funkcje obrot o 360* w lewo i prawo podnoszenie glowengo ramienia gora dol 90* podnoszenie chwytaka gora dol 120* otwieranie chwytaka w granicy maxymalnego rozwarcia szczypiec .Zaczne od chwytaka konstrukcja stra jak swiat czyli sprzezony z silnikiem wal nagwintowany M6 po ktorej oporusza sie nakretka do ktorej zamontowane sa popychacze szczypiec rozwiazanie samochamowne przenosi dobry moment i dziala jako reduktor posiada jedna wade lubi sie zacinac (kontrowac) nad silnikiem chwytaka zamontowana jest kamera na podczerwien sterowana droga radiowa podnoszenie chywtaka stanowi mechanizm z "zasysania i wyciagania kaset z magnetowidu przelozenie te zostalo odchudzone i zamontowane na glowne ramie robota i tu sie zaczelo robic nieciekwaie bo robot musial podnosic chwytak +glowne ramie z pozycji rownoleglej do podloza czyli z maxymalnego pochylanie glownego ramienia a ze znalem kilka roznych rodzaji pzelozen to zastosawalem wszystkie najpierw z silnika na kolo pasowe (z mal;ego na doze kolo) to pzelozenie napedzalo slimacznice ta zas skrzynke nortona ze skrzynki nortona na podwujne zblocze i bylo gites nawet lepiej bo robot na maxymalnym wyciagnieciu podnosi do 0.5 kg:) jak na 4 kg maszyne to sporo:) i to praktyczniue z martwego punktu robota:) obrot byl najprostrzy zespol odpowiednich kola pasowych umozliwil mi zniwelowanie predkosci na zecz mocy robot powstal z meterialow normalnie przeznaczonychj do wyrzucenia np ze starych VHS (wiekszosc czesci) stare spalone szlifierki katowe(wylozyskowanie obrotu robota) froterka podlogowa (doza plyta aluminiowa) i wiele wiele inych to tak z grubsza mechanika pokazana teraz troche o sterowaniu robot sterowany manualnie dzieki dzojstikowi jak rowniez sterowany z komputera poprzez 4 mostki H na BD140 i BD139 ( komplementarnych NPN PNP) dodatkowo kazdy z tranzystorow z mostaka zostal polaczony w uklad super alfa tz darlinkton aby zwiekszyc wzmocnienie pradowe ukladu sterowny po przez port drukarkowy program pisanay w TURBO PASCALU wykozystane 8 bitow co daje 4 silniki analogopwe z komputera mozliwosc sterowania poprzez strzalki jak i mozliwos programowanie ruchow czasowo (w milisekundach) calosc oddzielona od siebie optoelktronika a dokladnie transoptorami kazda funkcja w obu mozliwych ruchach zabezpieczona krancowkami (opruch chwytaka) jako dodatkowe wyposazenie ma on uklad zmierzchowy z mocna zarowka soczewkowa w budowany w chwytaku tak ze podswietla sobie elementy ktore ma zlapac:) to chyba na tyle prosze o komentaze i pamietajcie ze mialem tylko 16 lat Ps jak sie spodoba to dam wiecej moich robotow bo seria GT nie konczy sie na GT03 tylko obecnie na GT07:) Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Mati8dwa Czerwiec 25, 2008 Udostępnij Czerwiec 25, 2008 Moja wiedza nie jest jakaś olbrzymia i jestem dopiero na etapie kupowania części do pierwszego waldka, także moje zdanie zbyt wiele nie znaczy, no dobra koniec żalenia się 😅 . O ile się nie mylę jest to manipulator (?), z wyglądu jest świetny najlepsze są te sznurki 😅 . Szkoda, że nie dodałeś filmu. Mógłbyś rozwinąć go po przez dodanie gąsienic, w tedy był by na prawdę świetny. Ocena amatora 9/10 za brak możliwości poruszania się. PS Pochwal się resztą projektów 😋 . PS 2 Tak, wiem ten post nie wnosi nic do tematu , ale nie mogłem się powstrzymać 😋. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
damoon Czerwiec 26, 2008 Autor tematu Udostępnij Czerwiec 26, 2008 Jak sama nazwa robota wzkazuje jest on ROBOTEM STACJONARNYM wiec z zalozenia byl budowany jako robot nie mobilny:) te linki sa sercem robota jak mowilem budowalem go bez zadnej pomocy technicznej a wtedy nawet neta nie mialem zeby zgapic zkas konstrukcje:) Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Czerwiec 26, 2008 Udostępnij Czerwiec 26, 2008 Ciekawa konstrukcja, jeśli możesz przedstaw też swoje inne projekty. Tak na przyszłość, obrazek, który ma się wyświetlać na portalu należy dodać jako załącznik 😉 Inne obrazki naszym skryptem, tak jak to zrobiłeś wyżej 😉 Używaj znaków diakrytycznych (ą,ć,ę,ó,ń,ł) Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
damoon Czerwiec 26, 2008 Autor tematu Udostępnij Czerwiec 26, 2008 Właśnie się wczoraj męczyłem bo pierwszy raz daje na diodę projekt:) a filmik będzie jak drapnę aparat z funkcja nagrywania:) Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »