Skocz do zawartości

Ogniwa Li-Pol - łączenie szeregowe, a pojemnośc

piotreks-89

Pomocna odpowiedź

Witam!

Buduję robota minisumo i mam dylemat co do akumulatorów. Nigdzie nie mogę znaleźć odpowiadającej mi pojemności z odpowiednimi wymiarami. Nagle wpadłem na pojedyncze ogniwa o pojemnościach 910mAh i wydajności 15-20C. Koszt to około 25zł sztuka, więc dwie sztuki w szereg i mamy 7,4V. Tylko jak z pojemnością? Wraz z szeregowym łączeniem maleje jak w kondensatorach? Czy nie zmienia swojej wartości?

To jak ze zwykłymi ogniwami Ni-Mh często stosowanymi parami w urządzeniach. Po połączeniu szeregowym uzyskasz pojemność oraz wydajność prądową równą pojedyńczej celi, a napięcie odpowiednio większe.

• Pomogłeś! 1

Nie zmienia swojej wartości (przynajmniej taki pisało na elektrodzie). Jak połączysz równolegle to ci się zwiększy pojemność (lecz nikt takiego rozwiązania nie poleca). Ale mnie wyprzedzili 😋

• Pomogłeś! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Nie poleca się łączenia równolegle, gdyż przy niewielkich różnicach napięcia, a takie mogą wystąpić, dojdzie do przepływu prądu pomiędzy ogniwami. O ile się orientuję, to można łączyć wspomagając się diodami.

Nie poleca się łączenia równolegle, gdyż przy niewielkich różnicach napięcia, a takie mogą wystąpić, dojdzie do przepływu prądu pomiędzy ogniwami. O ile się orientuję, to można łączyć wspomagając się diodami.

Przesadzasz, wielokrotnie łączyłem równolegle 2 a nawet 4 akumulatorki żeby się szybciej naładowały, oczywiście różnice między akumulatorkami nie były bardzo duże, ale łączyłem nawet z różnicami ponad 0,1V. Prądy jakie przepływały były mniejsze niż 100mA i to tylko przez 2-3 sekundy.

Oczywiście nie polecam łączenia akumulatorka naładowanego z rozładowanym.

Można łączyć jeśli różnica napięcia nie jest większa niż 0,1V.

To jest teoria, a praktyka jest nieco inna 😉

Tego już nie rozumiem, napisałem, że łączyłem akumulatorki równolegle wielokrotnie, to niczym nie grozi jeśli się wie co się robi. Połączenie 2 naładowanych na full akumulatorków jest w 100% bezpieczne. Do tego one zawsze będą się rozładowywały równo, niezależnie od pojemności akumulatorków w połączeniu. Więc gdy raz połączymy 2 akumulatorki to ich użytkowanie niczym nie grozi. Zawsze będą się równo ładowały i rozładowywały. Nie bez przyczyny można kupić pakiety w których co najmniej 2 akumulatorki są połączone równolegle (takie połączenie zwiększa prawie dwukrotnie prąd maksymalny jaki pakiet może oddać).

• Pomogłeś! 1

Miałem na myśli, że moja wypowiedź jest teorią, a w praktyce (np. u Ciebie) jest inaczej. Też się nie przejmuje specjalnie jak łącze jakieś ogniwa równolegle. W tych ostrzeżeniach chodzi chyba głównie o to żeby przez pomyłkę nie połączyć pustego z naładowanym bądź ogniw o sporej różnicy napięć.

Np. w urządzeniu które chcesz przekazać komuś w użytkowanie nie możesz pozostawić miejsca na włożenie dwóch równoległych baterii, bo prędzej czy później włoży ci tylko jedną baterią, drugą pozostawiając rozładowaną. W najgorszym przypadku ta nowa się rozładuje.

Np. w urządzeniu które chcesz przekazać komuś w użytkowanie nie możesz pozostawić miejsca na włożenie dwóch równoległych baterii, bo prędzej czy później włoży ci tylko jedną baterią, drugą pozostawiając rozładowaną. W najgorszym przypadku ta nowa się rozładuje.

Nie do końca o to chodzi. Chodzi o to, że jeśli łączysz już 2 akumulatorki razem, to musisz je połączyć ze sobą nie tylko elektrycznie ale też i mechanicznie, aby stanowiły całość i sytuacja, o której napisałeś, nie miała miejsca.

Podobnie jest z pakietami w laptopach: łączone po 2 lub 3 równolegle za pomocą blachy sporej powierzchni (niezbyt grubej). Generanie jeśli ktoś się boi, może przed pierwszym połączeniem, połączyć akumulatory za pomocą rezystorów i poczekać parę godzin.

Przepraszam za odkopanie, ale chciałbym się upewnić - mogę podłączyć szeregowo dwa pakiety Li-Po 2S 900mAh? I wówczas otrzymam to samo, co w pakiecie 4S 900mAh? Nie zajdą jakieś niepożądane zjawiska? Rzecz jasna obydwa pakiety maksymalnie naładowane na 8,4V 🙂 Przy NiMH nie miałbym obaw, ale Li-Pole jak Li-Pole, słynne są ze swej wrażliwości 😉

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.