Skocz do zawartości

[STM32] Połączenie uC w łańcuch

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam,
właśnie dowiedziałem się o fajnej funkcjonalności JTAG-a, mianowicie łączenie procesorów w łańcuch (JTAG chain)

654px-Jtag_chain.svg.png

Czy ma ktoś z tym jakieś doświadczenie?

Przede wszystkim - czy da się programować tak połączone procki za pomocą TrueSTUDIO? Szukałem w sieci, w helpie - nic nie znalazłem 🙁 Czyżby tego nie obsługiwał?

Uczestniczę w projektowaniu urządzenia, które będzie się składało z dwóch uC. Ogólnie dążymy do tego żeby dało się je programować za pomocą najmniejszej ilości pinów sygnałowych. Na początku plan był taki żeby był JTAG dla każdego z nich, dałoby to w sumie 10-12 sygnałów. Wczoraj dowiedziałem się o SWD - 2 sygnały na jeden uC. W sumie przy JTAG chainie dostaniemy tyle samo sygnałów co przy SWD dla dwóch uC, ale łańcuch JTAG - z kilku powodów - wydaje mi się być bardziej eleganckim rozwiązaniem.

Eleganckie może i tak, ale według mnie coś takiego służy do masowego programowania tym samym kodem (pewnie niekoniecznie). W urządzeniu, które będzie bardzo rzadko przeprogramowywane (po wgraniu docelowego kodu) coś takiego jest skórką za wyprawkę.

To będzie pojedyncze urządzenie (nie projektowane z myślą o produkcji masowej), które będzie bardzo często przeprogramowywane. Co sugerujesz w takim wypadku? Może łańcuch to jednak dobry pomysł?

Wiesz jak z programowaniem łańcucha w TrueSTUDIO?

Wiesz jak z programowaniem łańcucha w TrueSTUDIO?

Nie, ale z logicznego punktu widzenia takie połączenie nie jest koniecznością w twoim przypadku. Jeśli nie ma wzmianki o tym w datashecie to albo patrzysz na okrojoną dokumentację, albo ten mikrokontroler tego nie obsługuje.

z logicznego punktu widzenia takie połączenie nie jest koniecznością w twoim przypadku.

Masz rację. Dobra, przekonałeś mnie, nie ma co kombinować z tym łańcuchem. Użyję dwóch SWD i tyle.

Swoją drogą przeszukałem pobieżnie pełną wersję datasheetu do ARM-a, z którego będę korzystał (STM32F10x) i raczej nie wspominają o chainie.

Z tego co mi się zdaje, interfejs debugowania w stm32 jest "pochodzenia" firmy ARM, i pełnej dokumentacji do niego należy szukać na ich stronie(tak jak pełnych informacji o rdzeniu CORTEX-M3). Ponadto zauważyłem w atollicu chyba taką możliwość. Bodajże Run As, ale nie jestem w stanie sobie teraz przypomnieć, ale zawsze wywalało błąd i pisało że darmowy nie ma możliwości pracy multi-procesorowej.

ale zawsze wywalało błąd i pisało że darmowy nie ma możliwości pracy multi-procesorowej.

No ja właśnie korzystam z wersji Lite... Czyli i tak bym daleko nie zajechał. Dobra, dzięki za odzew 😉

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...