GrCu Napisano Październik 15, 2011 Udostępnij Napisano Październik 15, 2011 Jeśli chodzi o elektronike to z tym nie ma problemów, bo praktycznie w jednym sklepie internetowy (firmie) można dokonać zakupu wielu różnorodnych elementów. Jednak w przypadku mechaniki nie jest to już takie łatwe. Z dostaniem elementów np. samochodowych lub innych maszyn oraz takich pod miniroboty nie ma większych problemów. Jednak jeśli potrzeba zastosować coś "pomiędzy" to należy sporo się wysilić aby cokolwiek znaleźć tym bardziej nie opłaca się kupować jednego rodzaju elementu np. z allegro jeśli do wykonania konstrukcji potrzeba wielu różnorodnych elementów jak łożyska, sprężyny, wałki, tuleje itd. Czy wiecie gdzie w internecie można znaleźć w miare tani szeroki asortyment części mechanicznych o wymiarach jak wcześniej wspomniałem "pomiędzy"? Może to być krajowy lub zagraniczny. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
MirekCz Październik 15, 2011 Udostępnij Październik 15, 2011 Tylko napisz o co dokładnie chodzi. Spory wybór ciekawych elementów mechanicznych znajdziesz w castoramie/praktikerze i podobnych sklepach. Mówię tu głównie o kółkach, zawiasach, drewnianych/aluminiowych/stalowych profilach itd. Mając mały warsztat (spawarka, wiertarka itp.) można wiele z tym zdziałać Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
GrCu Październik 15, 2011 Autor tematu Udostępnij Październik 15, 2011 Akurat z profilami i blachami alu sprawa jest prosta. Mi jednak potrzeba zrobić pożądne zawieszenie dla pojazdu ze znaczną masą, powiedzmy 10kg max, a więc wałki na których osadze koła + łożyska dla nich na prędkości do 1m/s + amortyzujące sprężyny z jednej strony i element typu dźwignia z drugiej - muszę wykonać 12 elementów. Oprócz tego szukam sprzęgła, które pozwoli na przeniesienie napędu w obu kierunkach w czasie pracy silnika i nie połamie przekładni planetarnej w czasie rozłączenia silnika (konstrukcja typu silnik-przekładnia-sprzęgło-koło napędowe). Podobno są sprzęgła hydrauliczne z cieczą lepką, która to przenosi ruch z części napędowej do napędzanej, jednak są one ogromnych rozmiarów jak na mój pojazd i cena też pewnie nie mała. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
MirekCz Październik 15, 2011 Udostępnij Październik 15, 2011 hmm, części zamienne z małych chińskich motorowerów lub z dużych modeli pojazdów (wprawdzie są one na mniejszą masę, ale znacznie większe przeciążenia). Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Cikler Październik 24, 2011 Udostępnij Październik 24, 2011 W sprawie łożysk, tulei, sprężyn mogę pomóc - na co dzień zajmuję się tymi "większymi" robotami. Poproszę o konkrety - wymiary, rysunki, a jeśli jeszcze ich nie ma, to coś wymyślimy 🙂 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Naelektryzowany Październik 25, 2011 Udostępnij Październik 25, 2011 Jako, że mam podobny problem pozołę się dołączyć do tematu. Potrzebuję śrubek i nakrętek 2mm meteycznych. Albo najlepiej takich jakie dodaje pololu do swoich silniczków i balcasterów, bo mimo identycznej średnicy gwint jest żadszy. Najlepiej jakby był to sklep w łodzi bo potrzebuję dosłowonie kilku sztuk, robiąc zakupy w tme widziałem idealne, ale z min. Zamówieniem 100szt. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Bobby Październik 25, 2011 Udostępnij Październik 25, 2011 A nie myślałeś, żeby całkiem zmienić śrubki z tych fikuśnych 2-56 pololu na m2? W sensie razem z nakrętką - pewnie w modelarskim takie maleństwa idzie dostać. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Naelektryzowany Październik 25, 2011 Udostępnij Październik 25, 2011 Właściwie to wszystko mi jedno, mogę wymienić je na zwykłe M2. Przeglądałem też katalogi internetowe różnych sklepów, modelarskich też, ale niemożna takich maleństw dostać, a jeżeli już to w ilościach 100+. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
KD93 Październik 25, 2011 Udostępnij Październik 25, 2011 Zobacz czy nie masz jakiegoś sklepu w siebie w okolicy, warto zadzwonić albo się przejść, w takich miejscach można na sztuki kupić. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ownya Październik 25, 2011 Udostępnij Październik 25, 2011 Mamy w swojej ofercie śrubki i nakrętki amerykańskie, sprawdź może coś Cię zainteresuje 🙂 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Cikler Październik 26, 2011 Udostępnij Październik 26, 2011 Po śruby, nakrętki i podkładki M2 zapraszam do Zgierza, ewentualnie możemy się umówić gdzieś w Łodzi. Zerknij do sklepu - elementy konstrukcyjne - śruby, podkładki, nakrętki. Dużo większy wybór i lepszą dostępność będziesz miał dla M2,5, mogę przegwintować jeśli potrzebujesz. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Sabre Październik 26, 2011 Udostępnij Październik 26, 2011 Szczerze to nie wiem czym się chwalicie 🙂, jeśli chodzi o śrubki to ja uznaję tylko i wyłącznie stożkowe. Dlaczego takich nikt nie ma w asortymencie jako podstawy w różnych średnicach? Tylko śruba z łbem stożkowym da się ukryć (łeb) w laminacie: Na powyższym zdjęciu śrubki krzyżakowe M2 z łbem stożkowym, źródło farnell 😋. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Cikler Październik 26, 2011 Udostępnij Październik 26, 2011 Jeśli chcesz je ukryć to fakt - stożek wygrywa 😉 A ja najbardziej "lubię" walcowe pod imbus, chociaż stożkowe też robią pod imbus.. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
OldSkull Październik 26, 2011 Udostępnij Październik 26, 2011 Śruby kupowałem tutaj: http://allegro.pl/listing.php/user?category=16699&us_id=13700420&order=n&change_view=1 z M2 stożkwoymi ciężko, ale M1.6 są 😃 M2 idzie kupić na sztuki w Poznaniu - jest dobry sklep na Mostowej. Koszt to ok. 0.50zł/szt. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
pawcio0928 Październik 26, 2011 Udostępnij Październik 26, 2011 Ja osobiście polecam http://www.metalpol.home.pl/. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź