Skocz do zawartości

KTIR0711S w Minisumo

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam!

Mam do was pytanie forumowicze. Czy w odległości około 7mm od podłoża czujniki KTIR0711S będą działały poprawnie? Z tego co mi wiadomo to nie, ale może ktoś ma praktykę w tym zakresie i wie co się z czym je 😉

Po drugie: Czy w kategorii minisumo robot posiadający kliny wyjedzie tylko klinami poza ring, (bo czujniki ma na bokach płyty głównej) to jest to traktowane jako wyjechanie poza ring?

Żeby przegrać musisz dotknąć obszaru poza ringiem, obojętnie czy klinem, kolcem, podłogą, dachem czy kołem. Co do KTIRów - zapewne chodzi o to, że chcesz czujniki przylutować do płyty głównej - skoro ktiry by były za daleko, to daj CNY70 chociażby.

• Pomogłeś! 1

Bobby dzięki za odpowiedź 😉 Tak czy siak kliny będę robił chyba z laminatu, więc nie powinno być problemem zrobienie z nich zwykłych płytek z elektroniką 😉 Wolałbym z aluminium, ale nie za bardzo mam czym wykonać takie kliny...

Ktiry potrzebują dosyć małej pdlehłosci od podłża. Przy 7mm bedzie słabo z działaniem.

Nieprawda, robiłem testy i nawet z około 1,5cm byłem w stanie wykryć różnicę w kolorze podłoża. Jeśli te 7mm będzie do laminatu na którym będzie zamocowany KTIR to rzeczywista odległość będzie około 5mm od KTIRa do podłoża, powinien bez problemu wykryć białą linię. Jedynie możesz potrzebować podłączyć go pod ADC albo pod jakiś komparator a nie bezpośrednio pod zwykły pin mikrokontrolera.

• Pomogłeś! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...