Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Bardzo porządnie zaprojektowany, gratulacje! 🙂

A na jakie koła masz zamiar zmienić, jeśli to nie jest tajemnica? Drugim moim pytaniem: dlaczego KEIL? To wybór z jakiegoś powodu? Ja pracuję w Atollic'u, a nie powiem, by to było wymarzone środowisko...

Jeszcze raz gratuluję!

Daniel 🙂

co zrobić z informacją z enkoderów

Patrząc po filmach z ostatnich zawodów - na pierwszym miejscu poprawić algorytm omijania przeszkód 🙂

Enkodery w LFie mogły by się przydać do sterowania kaskadowego. Najpierw PID wylicza wartości PWM silników w tej standardowej pętli na podstawie czujników linii a wynik służy jako wartość zadana dla drugiej pętli sterowania PID korzystającej z sygnału enkodera. Teoretycznie dzięki temu zmiana prędkości silników powinna przebiegać płynniej, ale oczywiście trzeba by to przetestować w praktyce. Twój robot jest wyposażony w bardzo dobrego procka więc takie obliczanie dodatkowej pętli PID dla każdego z kół nie powinno być żadnym problemem.

danioto, Koła zmieniam na koła z lego. Keila wybrałem dlatego ,że z tego co słyszałem nie ma z nim problemów.

karol9966, Płytka wyszła dosyć drogo ~300zł. Ale przy okazji było zamówiona kilka dodatkowych płytek.

• Lubię! 1
  • 4 tygodnie później...

A jak zrobiłeś tak dużo płytek w jednym projekcie? Wersja specjalna Eagle czy może jakieś tajemne sztuczki?

EDIT:

OK, już wiem jak łączyć kilka płytek w jedną, ale teraz pozostaje pytanie, takie z ciekawości -

masz pełną wersję Eagle, że robisz tak duże płytki?

• 1 miesiąc później...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...