Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Podoba Ci się ten projekt? Zostaw pozytywny komentarz i daj znać autorowi, że zbudował coś fajnego!

Masz uwagi? Napisz kulturalnie co warto zmienić. Doceń pracę autora nad konstrukcją oraz opisem.

Pamiętam jeszcze jak ze 100 lat temu na zawodach w Gdańsku startowałeś z bodajże Zenonem 😃 Gratuluję ogromnych postępów i życzę wielu sukcesów 🙂

Armir, zrobiłeś ogromny postęp od tych zawodów w Gdańsku, o których napisał Nawyk. Byłem tam i widziałem twojego pierwszego linefollowera. Jeśli teraz popracujesz nad oprogramowaniem tak samo jak nad nowymi konstrukcjami to będziesz bardzo trudnym rywalem na zawodach.

Widziałem na żywo w Łodzi, jakoś przypodobał sobie czas 10:18 🙂 Konstrukcja na wysokim poziomie, jeszcze tylko dołożyć enkodery i będzie totalny wymiatacz!

Gratuluję 🙂 Głównie na wielki szacunek zasługuje postęp jaki zrobiłeś.

Dlaczego zdecydowałeś się na samo P? Brak czasu, czy uznałeś że jest to wystarczające?

Armir gratulacje! Pełen szacun 😉 Świetne wykonanie, bardzo szybki i ciekawa konstrukcja. Oczywiście mam także parę pytań 😉 Tak jak pisał grabo: czemu nie użyłeś enkoderów? Wykorzystałeś silniki z Zenona 3? Gdybyś wcześniej zmienił koła na większe to wygrałbyś w swojej kategorii 🤣

Tak jak pisał grabo: czemu nie użyłeś enkoderów?

Na razie chyba jeszcze nikt u nas nie używa enkoderów do FTL, ale czas to zmienić 🙂

No właśnie. Przy dobrym ich wykorzystaniu można kontrolować jazdę robota prawie w 100%. Idealne zakręty, kontrola trakcji itd.

Treker wnioskuję, że ty masz zamiar w Feniksie 3 ich użyć? 😎

Treker, zawsze miałem problemy z członem I. Do następnych zawodów popróbuje poprawić algorytm.

piotreks-89, Enkoderów nie dawałem bo podczas projektowania wydawały mi się nie potrzebne ale teraz zauważam ich brak. Silniki są nowe, Zenon 3 cały czas jeździ.

• Lubię! 1

Armir szkoda, bo różnica ~5zł nie jest duża przy takiej konstrukcji 😉 Przynajmniej jakoś by ci się to zwróciło 😉

Komentarz dodany przez: Bobby

Bynajmniej to nie przynajmniej 🙂 Poprawiłem.

No właśnie. Przy dobrym ich wykorzystaniu można kontrolować jazdę robota prawie w 100%. Idealne zakręty, kontrola trakcji itd.

Piękne hasła, założę się, że 99% osób z tego forum nie wiedziałoby po co dawać do lfra enkodery, albo co zrobić z informacją z enkoderów. Do tego co napisałeś, czyli idealnych zakrętów i kontroli trakcji wystarczą dane z czujników i PID. Do płynnej jazdy nic więcej nie potrzeba. Enkodery to już zupełnie inna bajka. Można dzięki nim zrobić mapę toru, można przyspieszać i zwalniać na określonych odcinkach toru, ale to już nie jest takie proste.

Armir szkoda, bo różnica ~5zł nie jest duża przy takiej konstrukcji

Te 5zł to na dwa enkodery? To chyba lepiej już bez nich...

Sabre, można też kontrolować faktyczną prędkość robota.

zawsze miałem problemy z członem I. Do następnych zawodów popróbuje poprawić algorytm.

A PD?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...