Fixer Napisano Grudzień 12, 2011 Udostępnij Napisano Grudzień 12, 2011 Witam wszystkich. Chciałem zaprezentować swojego pierwszego robota, którego ostatnio skonstruowałem Oczywiście nie jest to nic nadzwyczajnego, ale jak to mówią: od czegoś trzeba zawsze zacząć. Tak więc najpierw zasad działania, która jest dość prosta: robot ma 4 czujniki (Sharpa. Tak, wiem że są może one trochę drogie, ale w pierwszych krokach nie chciałem mnożyć sobie dodatkowych układów, a mieć wszystko w 'jednym') o dwóch różnych zasięgach (po dwa różne na jedną stronę). Robot porusza się tak, aby nie obijać się od ściany, jak i odpowiednio (dwustopniowo) dostosowywać promień skrętu. Prócz czujników, o których wspominałem, użyłem dwóch silników, mostka H, oraz Atmegi8, którą zaprogramowałem w C. Póki co nie bawiłem się jeszcze w płytki drukowane, a wszystko zlutowałem na prowizorycznym kawałku kartonu. Wymiary robota to około 11cm/9cm/8cm. Mam nadzieję, że jak na pierwsze kroki nie jest najgorzej, choć opinie pozostawiam Wam Oto zdjęcia i filmik:
piotreks-89 Grudzień 12, 2011 Udostępnij Grudzień 12, 2011 Fixer jak na pierwszego robota to mnie urzekłeś Bardzo fajny ci wyszedł i zastosowanie Sharpów w pierwszej konstrukcji to wcale nie jest zły pomysł. Popatrz na roboty MS, gdzie większość ma Sharpy cyfrowe 340K i nie narzekają na te czujniki. Według mnie jest kilka spraw do poprawy: 1) Skoro używałeś czujników, których sam nie uważasz za tanie, to czemu nie zainwestowałeś w akumulator Li-Pol? 2) Brak płytki drukowanej - szkoda, że w tak fajnej konstrukcji jej nie zastosowałeś, bo nie ma się czego bać 3) Spore wymiary 4) Mocowanie Sharpów na patyczkach (chyba wykałaczki) 5) Taśma Nie zrażaj się tym co napisałem, bo bardzo podoba mi się twoja konstrukcja i jestem pełen podziwu
Fixer Grudzień 13, 2011 Autor tematu Udostępnij Grudzień 13, 2011 Dzięki za pozytywne komentarze Nie zrażaj się tym co napisałem, bo bardzo podoba mi się twoja konstrukcja i jestem pełen podziwu Nawet nie widzę powodu aby się zrażać, a raczej powinienem podziękować za kilka konstruktywnych rad Co do płytki drukowanej to rzeczywiście pomyślałem, że jak na pierwszy raz może to skomplikować całą sprawę. Jeszcze się w to nie zagłębiałem i bym musiał coś więcej zwyczajnie na ten temat poczytać, aby się tego podjąć, choć nie wykluczam jej użycia w następnym projekcie. Jeśli chodzi o Li-Pole to dosłownie kilka dni temu się na nie natknąłem i wciąż nie wiem jaki konkretnie typ będzie najlepszy, oraz jak je ładować itp. ale jak sądzę trochę poszperam tutaj na forum i na pewno coś się znajdzie. Ale ogólnie to już się zacząłem i za tym oglądać. Sama konstrukcja jest, przyznam bez bicia, dość niechlujna (ala MC Gywer), ale akurat w tym projekcie raczej zależało mi na samej części mechanicznej, nie tyle estetycznej (no, może z tym przesadziłem budując tego robota ). Wielkość konstrukcji została zdeterminowana przez duże silniki i baterię, ale idąc za radą w przyszłych projektach postaram się to wyeliminować. Póki co był to mój pierwszy projekt na uC (w swojej naturze pominąłem cały ten proces związany ze świecącymi diodami i buzerami, aby móc od razu, na własnej skórze się przekonać co i jak). Teraz jednak skoro pierwsze koty już za płotami wezmę się za jakąś książkę na ten temat, aby umieć zaprogramować coś więcej niż ustawianie i odczytywanie pinów W planach jest już jednak robot typu line follower
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »