Skocz do zawartości

Budowa mini i mikro robotów

PelusPL

Pomocna odpowiedź

Wtam wszystkich forumowiczów. Mam kilka pytań dotyczących budowy mini robotów:

- Czy jest ktoś na forum kto chciałby się pochwalić swoim najmniejszym robotem?

- Czy silniczki odzyskane z telefonów komórkowych (te od wibracji) nadają się na napęd do takich robotów?

- Czy znacie jakieś odpowiedniki układu L293D, które występują w obudowie SMD?

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Jakbyś się uparł przy tym L293D to jego odpowiednik w wersji smd to L293DD ale popatrz na wymiary 😃

Tylko nie stosuj mi attiny2312 w smd bo jest wielki i niefajny atmega8 w smd jest o niebo lepsza.

- Czy silniczki odzyskane z telefonów komórkowych (te od wibracji) nadają się na napęd do takich robotów?

Do jakiegoś nanosumo pewnie wystarczą. Ja mam dwa wyciągnięte z nokii 6020 i laminat z baterią CR2032 uciągnęły ;]

Dzięki za informacje. Mam jakiś punkt zaczepienia. Nadmienię jeszcze że dopiero zaczynam przygodę z robotyką. Będę budował światłoluba z artykułu dla początkujących. Jeśli z nim pójdzie mi łatwo to postaram się jego następne wcielenie jak najbardziej zminiaturyzować.

To najpierw się naucz programować AVR-ki. Na forum jest świetny artykuł o programowaniu w c, lub jak wolisz w bascomie. Najpierw zbuduj jakiegoś prostego robota na avr-ce aby nauczyć się programować.

Tu masz prostego lf: https://www.forbot.pl/forum/topics20/przepis-na-robota-w-pelni-programowalny-line-follower-vt2356.htm Jeżeli będziesz robił zakupy w sklepie internetowym to kup takie silniki:

http://electropark.pl/silniki/545-silnik-pololu-120-1-120obr-min-plastikowe-90-3mm-5901000545001.html

lub http://electropark.pl/silniki/547-silnik-pololu-120-1-120obr-min-plastikowe-offset-5901510054703.html

są o niebo lepsze od serw a cena podobna. Trzeba tylko pomyśleć nad mocowaniem do nakrętek, no chyba że masz jakiś inny pomysł na kółka.

Witam.

Co do mostków H, to ja w swoim robociku stosowałem LB1930.

Zasilanie to akumulatorki 3xAAA.

Pozdrawiam

Zuk

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.