Skocz do zawartości

Zasilanie 18 serw TOWERPRO SG90

Vr4nky

Pomocna odpowiedź

Witam serdecznie.

Przepraszam z góry jeżeli dubluję temat lecz brak czasu nie pozwolił przeszukać forum i zmusił do założenia nowego.

Projektuję robota (heksapod) i potrzebuję porady, jakie akumulatorki (bardzo mile widziane konkretne modele) zamontować by udźwignąć tyle serw. Serwokontroler to Roboduino ze stabilizacją 7V. Myślałem o władowaniu akumulatorków AA 1,2v, ale wzgląd na serwa podłączanie szeregowo sześciu lub siedmiu takich trochę przeraża. Projekt ten jest zaliczeniem przedmiotu więc ma tylko działać przez krótki okres czasu 🙂. Proszę Was o sugestie.

Pozdrawiam.

Mi się wydaje, że li-pol będą najlepsze, niższa masa w stosunku do Ni-MH / Nic-Cd większy prąd zwarciowy, co może mieć wpływ, przy takiej konstrukcji, a cena przede wszystkim w z zależności od ilości cel i pojemności to 20-40zł.

Podaj szczegóły (ilość cel/wymagane napięcie, pojemność/ograniczenie masy, lub średni pobierany prąd i czas w jakim miałby hex. działać)

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

hej

zmieniłem projekt, zmniejszając liczbę serw do 12, w rezultacie sposobem poruszania się hexapodzik bardziej zgra się z gadem niż owadem. 🙂 ale co tam !

poszukałem tu i ówdzie... i znalazłem: akumul. ultrafire'y BRC 18650 3,7V 3000mAh (Li-Ion)

...no w teorii 2 takie w szeregu powinny załatwić sprawę, z drugiej strony jednak martwi mnie trochę ta pojemność,
czekam na Wasze opinie/propozycje...

Nie wiem jak to jest z wydajnością Twoich akumulatorów 18650, ale biorąc pod uwagę standardowe 1C, to maksymalny prąd jaki wytrzyma twoje źródło napięcia wyniesie tylko 3A. Najlepszym rozwiązaniem do Hexapoda będą wspomniane już niejednokrotnie Li-Pol'e. Uwierz na słowo, że nie pożałujesz kupna tego typu pakietu 😉

U mnie na 12 serw HXT900 akumulator Li-po 800mAh 2S wystarczał na ~25min ciągłego chodu. Popełniłem błąd przy projektowaniu, bo żeby zmieścić akku 1300mAh brakuje mi dosłownie kilku mm... myślę że 40min ciągłego chodu to aż nadto jak na takiego małego robota.

Zajrzyj sobie do opisu "Skarabeusza", może coś na tym skorzystasz.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.