Skocz do zawartości

(inwentor) Sprawdzenie masy projektu?

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam, czy można i gdzie sprawdzić jaką mase ma utworzony przez nas projekt?

Z inwentorem mam do czynienia od niedawana i jeszcze tego programu po prostu nie znam.

Pytam, ponieważ projektuje minisumo i wszyscy wiemy jak ważna jest tu masa. Nie chcę, aby później się okazało, że robot waży 2kg albo 240g jak mój poprzedni.

Ją na twoim miejscu policzyłbym to ręcznie z gęstości, przy pomocy wagi i datasheetow. Bo jak piszesz że zaczynasz to raczej nie zrobisz tak że np. pololek będzie miał rzeczywistą masę.

No chyba że z Inventora samą masę szkieletu, a to co wiesz (akku, silniki, czujniki, większa elektronika) sobie dodasz potem.

Na razie mam sam szkielet, bez elektroniki itp.

Co do złożenia pololka o dokładnej masie i kręcącego się, to może kiedyś...

Edit: Zapytam może trochę jak noob ale cóż.

Czy masa 350g na obudowe z kołami to dużo?

Akumulatory to dodatkowe 45g. Czy te 100g wystarczy na 2 silniki płytkę sterującą?

(atmega8 i parę mostków/stabilizatorów/kondesatorów + 5 sensorów odległości od sharpa)?

Tak pytam, bo do pracowni mam spory kawałek drogi, więc tego nie zważę.

Tak jak napisał koval_blazej, w iProperties (złożenia) -> Fizyczne będziesz miał podaną wagę zespołu, ale wcześniej dla każdej części musisz zdefiniować materiał z jakiego jest wykonana iProperties (części) -> Fizyczne -> Materiał. Masa jest obliczana na podstawie objętości narysowanych części i materiału jaki został zdefiniowany dla konkretnych części, więc im dokładniejszy rysunek tym dokładniejsza masa obliczona w Inventorze. Wiadomo, że na przykład nie będziesz rysował lutów czy kleju, więc obliczenia nie zawsze będą dokładne. W takim przypadku pozostaje ci dokładna waga i ręczne wprowadzanie wagi poszczególnych części.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...