ziunio Napisano Sierpień 13, 2012 Udostępnij Napisano Sierpień 13, 2012 Jestem nowy na wortalu, więc witam wszystkich. Staję przed pierwszym zadaniem, czyli kupnem części potrzebnych w robotyce amatorskiej. Założyłem sobie konto w sklepie TME i nie wiem co przyda mi się w przyszłych działaniach budowania robotów, czy też doświadczeniach z robotyką. 😋 Na mojej liście są już: -Płytka uniwersalna, jednostronna -Mikrokontroler ATmega16A-PU -Płytka stykowa Problem zaczyna się z rezystorami... Nie wiem dokładnie o co chodzi z nazwami np. 1/2W-100R a 1/2W-100K Jaka jest tu różnica? Z góry dzięki za pomoc 🙂 Pozdrawiam Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
piotrek038 Sierpień 13, 2012 Udostępnij Sierpień 13, 2012 100R czyli 100 Ohm 100k czyli 100 k Ohm czyli 100x1.000 Ohm czyli 100.000 Ohm k - kilo czyli mnożnik x1.000 tak jak ze wszystkimi jednostkami... 1m 1km czyli 1.000m 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
mikul Sierpień 13, 2012 Udostępnij Sierpień 13, 2012 Pierwszy rezystor to 100Ω a drugi to 100kΩ. Przydadzą się kondensatory 100nF, 22pF, 10uF. 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
madik Sierpień 13, 2012 Udostępnij Sierpień 13, 2012 Na początek proponuję wykonanie światłoluba. Nie potrzebuje on żadnych mikrokontrolerów(nie trzeba go programować). Co do nazw rezystorów 1/2W to moc rezystora, 100R to opór rezystora czyli 100 omów, 100K to 100 kiloomów. Podane przez ciebie rezystory różnią się oporem. Proponuję zapoznać się z podstawowymi elementami -> rezystor, kondensator, tranzystor. 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
ziunio Sierpień 13, 2012 Autor tematu Udostępnij Sierpień 13, 2012 Dzięki 🙂 no właśnie sprawdzam w kursie co potrzebne będzie i notuje 😃 te kondensatory i rezystory na razie z wikipedią sprawdzam i kursem podstaw elektroniki o co chodzi na schemacie:D i wszystko zapisuje na kartce co potrzebne 🙂 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Grzesieq94 Sierpień 13, 2012 Udostępnij Sierpień 13, 2012 Jeśli chcesz zakupić mikrokontroler, to dobrze byłoby kupić także programator, lub części do jego zbudowania 😉 I jeśli nie robisz mega hurtowych zakupów to polecam skorzystać z innych sklepów niż TME np. Electropark czy Lispol ;] Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Harnas Sierpień 13, 2012 Udostępnij Sierpień 13, 2012 Nie polecam brać rezystorów 1/2W. Są większe od 1/4W a i tak rzadko potrzebujesz takiej mocy. Polecam lispol. Jeżeli chodzi o rezystory mają dużo taniej niż w tme i można kupić w mniejszych ilościach. Poszukaj schematów na forbocie i poskładaj sobie listę z najczęściej występujących elementów, nie oszczędzaj miejsca, a jak skończysz podaj nam liste. Wywalimy to co zbędne, tak jest dla nas łatwiej, a ty nauczysz się troszkę podstaw elektroniki 😃 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ziunio Sierpień 13, 2012 Autor tematu Udostępnij Sierpień 13, 2012 Dobra to moja lista zakupów: -Mikrokontroler ATmega16A-PU -Płytka uniwersalna H25SR150 x2 -Płytka Stykowa (Jeszcze nie wiem jaka dokładnie) -Dioda LED 5mm czerw. x10 -Dioda LED 5mm ziel. x10 -Rezystor 1/4W 10k x100 -Rezystor 1/4W 1k x100 -Programator ISP STK 200/300 RoHS ATMEL(STK200) -Kondensator 100nF x100 -Kondensator 22pF x100 to że x100 to na przyszłość😋 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Mars Sierpień 13, 2012 Udostępnij Sierpień 13, 2012 Stabilizator na 5V: 7805 Co robi? Najprościej: Obniża napięcie do stałej wartości. Ten model akurat do 5V - większość układów zasilana jest takim właśnie napięciem. Bez zasilania raczej ciężko, aczkolwiek są inne sposoby zasilania. Rezystory jak najbardziej ćwiartki (0,25W aka 1/4W). Płytkę stykową weź jakąś większą. No i żeby miała listwy zasilające. 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
madik Sierpień 13, 2012 Udostępnij Sierpień 13, 2012 Jakiś mostek do silników by się przydał(na początek np. L293D) Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ziunio Sierpień 13, 2012 Autor tematu Udostępnij Sierpień 13, 2012 Na początek wziąłem ten kurs Tak więc staram się pod niego robić zakupy:) I pytanie.. Czy nie zaszkodzi że do tego kursu użyje ATmega16? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
klonyyy Sierpień 13, 2012 Udostępnij Sierpień 13, 2012 Na pewno kilka podstawek pod atmegę 16 rzadko kiedy się wlutowuje układy dip w płytkę na stałe. Po przynajmniej pięć kondensatorów 470 uF i 220 uF do stabilizatora. Rezystory : 100k 100r 220r ( np do diod) 1m ( jeden mega om) do innych układów elektronicznych. Dławik 100uH jeśli będziesz korzystał z adc mikrokontrolera. Jak już bierzesz 22pF to przydałby się do nich kwarc 😉 ( rezonator kwarcowy) Goldpiny by zrobić złącze do programowania atmegi Fortrezystor/fototranzystor na światłoluba L293d sterownik silników do świabtłoluba i robota programowalnego. Polecam od razu zainwestować w lepszy programator ( stk500 firmy and - tech ) Uswitche - przyciski ( mikroswitche ) [ Dodano: 13-08-2012, 21:29 ] Oczywiście że nie nawet potem jest używana atmega 16. 😉 A no i przeczytaj kurs do momentu używania atmegi16 - tam przybędzie sporo elementów. 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ziunio Sierpień 13, 2012 Autor tematu Udostępnij Sierpień 13, 2012 Się pogubiłem dużo nazw 😃 ale jak poczytam parę razy to ogarnę to wszystko 🙂 i z tymi podstawkami pod atmegę16 to o co chodzi?😉 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
klonyyy Sierpień 13, 2012 Udostępnij Sierpień 13, 2012 W podstawkę się wkłada np. Atmegę, by jej nie wlutowywać, by mogła być mobilna 🤣 Poza tym początkujący mogą przegrzać procka wlutowując go w płytkę. EDIT: masz podstawowe wyposażenie warsztatu ? Tzn lutownicę cynę ? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ziunio Sierpień 13, 2012 Autor tematu Udostępnij Sierpień 13, 2012 Aha już rozumiem a w Białymstoku, bo widzę, że jesteś stamtąd gdzie jest dobry sklep, żeby zakupić rezystory itp.? Tak tak mam jak najbardziej:) Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »