Skocz do zawartości

Podstawowe części dla robotyka.

Pomocna odpowiedź

Jesteś z Białegostoku ? 🤣 Lol nie jestem sam 😃 No pewnie że jezt mój ulubiony to monitor phu na brukowej, przy liceum nr1, jest to najlepszy sklep elektroniczny jaki kiedykolwiek spotkałem-bardzo zorientowana obsługa ( mimo że większość to kobiety) zawsze doradzą, powiedzą co drogie co się opłaca, niestety mają podwojone ceny z internetu no ale z czegoś muszą się utrzymać 😉 Inny sklep jest koło jurowieckiej, o wiele słabszy - ostatnio zostałem poinformowany że chyba nie mają Stabilizatora 7805 jakby nie mogli sprawdzić . Jeszcze jedna jest na fabrycznej , byłem może z raz ocenić za bardzo nie mogę.

Nie jesteś sam 😃 Ok. dzięki wielkie 🙂 mniej więcej się już orientuje w tych sprawach i wiem co i jak zakupywać 🙂 oczywiście wszystkim udzielającym się dałem 'pomógł' 🙂 jakby ktoś jeszcze miał jakieś pomysły proszę pisać 🙂 jeszcze raz wielkie dzięki 🙂

Tanio wychodzi zrobienie własnego zasilania. Wprawdzie wymiary nie są zbytnio zadowalające, ale patrząc na koszta - minimalistyczne. Mianowicie chodzi mi o ogniwa Li-Ion z baterii laptopów (a takie można niejednokrotnie dorwać za darmo). Ładowarkę do tego można już budować samemu (jak się spalą, to nie będzie dużej szkody 🤣 ). Połączysz dwa/trzy/itd. w szereg i masz piękne zasilanie (o właściwie dowolnym napięciu).

jak się spalą, to nie będzie dużej szkody

Bzdury. WSZYSTKIE akumulatory litowe wymagają specjalnego traktowania, bo lit BARDZO lubi reagować z najmniejszą nawet ilością wilogci. Fakt faktem, ze większość ogniw z laptopów (bo chyba do nich się odnosisz) ma zabezpieczenia przeciw nadmiernym ciśnieniem w środku, ale lepiej nie dawać mu szansy zadziałania.

Bobby, mi chodziło o szkody finansowe. Wiem, że właściwie wszystkie ogniwa/pakiety litowe są niebezpieczne i należy obchodzić się z nimi ostrożnie. Jak ładuję moje ogniwa 18650 ładowarką samoróbką, to zawsze zamykam je w metalowym pudełku po STR8 (tak na wszelki wypadek).

To właśnie szkody finansowe mogłyby być narawdę duże - w końcu wyposażenie spalonego pokoju kosztuje 😋 wiem, ze teraz przesadzam, ale lepiej uświadamiać ludzi z czym mają do czynienia zanim się przekonają na własnej skórze przez niedopatrzenie podczas procesu ładowania.

Uuu powiało grozą... No to co proponujecie?🙂 a i jeszcze... Do tego kursu co podałem go powyżej można użyć ładowarki do nokii? Ma 5V i 350mA.

Mimo wszystko polecałbym ogniwa litowe, (li-ion lub li-pol, z tym, że te drugie są lepsze do zasilania robotów - lżejsze i większa wydajność prądowa, niestety też są droższe), ale jak nie masz dużego doświadczenia z elektroniką (głównie chodzi o bycie pewnym prawidłowego montażu), to ładowarkę lepiej kupić. Najtańsze to wydatek rzędu 30zł, bardziej wypaśne, mikroprocesorowe około 150zł, ale można nimi naładować wszystko, co się da. Od Pb, przez NiCd/NiMH do LiFePO4.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...