Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witajcie, od ostatniego postu minieło sporo czasu, zrobiłem testową płytkę i proszę o sprawdzenie jej(nie w sensie elekronicznym):

*Czy poprawnie zaznaczyłem kształt/zarys płytki(warstwa Dimension, ta na zawnątrz)

*Frezowanie zostało zaznaczone na warstwie Milling, poprawnie?

*Jaką grubość powinny mieć obwódki?

* jaką średnice powinnem przyjąc, projektując otwór/frez pod turbine EDF27mm, (zewnętrzna srednica ==29mm, zatem otwór powinien być mniejszy, tak?

*jaki program poza ExcelCam polecacie do sprawdzenia poprawności Gerberów?

1.Dimension najcieńsze jak się da.

2.Przy frezowaniu zaznaczasz tylko nietypowe otwory np. podłużne i otwory okrągłe powyżej kilku mm (na stronie satlandu powinno pisać)

Podczas generowania gerberów z wykorzystaniem pliku przygotowanego przez satland warstwy milling i dimension są łączone, nie ma więc znaczenia, z której korzystamy. Ja u zywam tylko dimension. Z tej płytki easyhight możesz wywalić spokojnie jedno z nich, bo wyglądałoby to tak, że najpierw zostałby wyfrezowany ten większy prostokąt, a potem mniejszy, lub odwrotnie, albo w ogóle większy zostałby odrzucony 🙂 Poza tym, musiałbyś bezsensownie dopłacić za frezowanie, które jest kompletnie w tym wypadku zbędne - za cięcie w prostokąt nic nie dopłacasz.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...