Shayoki Napisano Sierpień 29, 2012 Udostępnij Napisano Sierpień 29, 2012 Witam forbotowicze, jestem tutaj nowy bardzo zainteresował mnie temat z robotyką, zresztą chce coś zbudować😉 Tutaj chciałbym zadać wam pytanie, mianowicie chodzi mi o napęd dokładniej mam kilka starych odtwarzaczy DVD oraz VHS czy silniczki z nich nadawają się do rozwinięcia nowych horyzontów w tej dziedzinie czy tylko i wyłącznie zastosowanie mają te specjalistyczne? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Oxygen Sierpień 29, 2012 Udostępnij Sierpień 29, 2012 Silniczki od DVD będą się nadawac do prostych konstrukcji. Tylko pewnie konieczne będzie zrobienie przekładni. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
sobal44 Sierpień 29, 2012 Udostępnij Sierpień 29, 2012 Do napędów odtwarzaczy dvd używane są silniczki BLDC Nie wiem czy na początek coś z nimi zrobisz. Lepiej kupić za 10 zł tanie silnike dc z przekładnia i ich użyj do swoich konstrukcji Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
klonyyy Sierpień 29, 2012 Udostępnij Sierpień 29, 2012 Sobal44, tak, ale do napędu " podajnika" płyt jest użyty zwykły silniczek dc 😉 taki jak w walkmanach. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Shayoki Sierpień 29, 2012 Autor tematu Udostępnij Sierpień 29, 2012 Dzięki za szybką odpowiedź, hmm chyba się skuszę na jakieś silniczki dc pewnie na allegro będą jakieś oferty ciekawe;) Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
klonyyy Sierpień 29, 2012 Udostępnij Sierpień 29, 2012 Jak chcesz - wszystko zależy od funduszy, ale na zapas przeczytaj tematy "jak zbudować przekładnie" itp. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
w1941srobot Wrzesień 1, 2012 Udostępnij Wrzesień 1, 2012 Ja zastosowałem silniki DC z CD-ROmu i działały a przekładnia: pasek wycięty z dętki nałożony na wał potem prosto na koła pasowe z radia. 😃 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
RHEL Grudzień 2, 2012 Udostępnij Grudzień 2, 2012 posiadam takie mogę oddać za piwo na terenie Warszawy U mnie leży od kilku lat. Zrobisz przekładnie i śmiga ^^ Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »