Skocz do zawartości

Wybór akumulatora

Pomocna odpowiedź

Treker, czytelem ten artykul 😉

Akumulator bedzie do minisumo, nie wiem ile on pobiera pradu, mam w nim 2 sharpy, 3 czujniki lini i silniki pololu, nie wiem ile to je pradu i czy az taki duzy jest potrzebny..? jaka powinna byc optymalna ilosc mAh zeby pociaglo robocika na zawodach?

W najgorszym wypadku Twój robot pobierze niecałe 4A (przy zatrzymanych wałach silników oczywiście). W takim wypadku potrzebujesz akumulatora, który da rady oddać 4A przez jakieś 10s (to powinno wystarczyć).

OT: piotreks-89, jak policzyłeś ile układ pobierze prądu? Bo chciałem policzyć ile pobiera mój. Można sprawdzić multimetrem ile cały układ pobiera prądu? Jak to zrobić?

Ja nie policzyłem tego, tylko oszacowałem. Musisz patrzeć na dane katalogowe danych elementów i po prostu zsumować maksymalny możliwy pobór prądu (silniki: 2*1,6A; Sharpy: 2*50mA; czujniki linii: 3*20mA; cała elektronika: powiedzmy 150mA).

Wiec jesli wagowo sie wyrobie to moge brac ten co podalem? I dobrze rozumiem ze prad rozladowania czyli w tym wypadku 30A to tyle daje mi ten akumulator, czyli moge nim spokojnie zasilac uklad ktory pobierze 20A?

Wpiąć amperomierz w obwód zasilania?

OK, tylko w jakim miejscu? Wiem, że podłącza się szeregowo, tylko nie wiem w którym miejscu aby poznać cały pobór prądu.

Wiem, że to podstawy, ale nigdzie nie znalazłem odpowiedzi. Pewnie źle szukałem.

Między plus akumulatora i resztę układu, czy minus akumulatora, a resztę układu?

Domyślam się ze między plus, a resztę.

Wyobraź sobie, że prąd elektryczny to płynąca w rurach woda. Źródło zasilania to pompa wytwarzająca pewne ciśnienie (napięcie). Przewód potencjału dodatniego źródła zasilania (czerwony, gorący, +) to główna rura, poprzez którą dostarczana jest woda (czyli prąd) do układu. Dalej występują rozgałęzienia ( połączenia równoległe), zwężenia (rezystancje) itp. W końcu cała woda dostarczona wcześniej do układu (cały prąd) spływa do pompy (źródła zasilania) poprzez kolejna główną rurę zbiorczą, czyli przewód bieguna ujemnego (czarny, zimny, - ). Podłączając amperomierz w przewód czarny lub czerwony zmierzysz cały prąd przepływający przez układ.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...