Skocz do zawartości

Wybór pierwszego zestawu uruchomieniowego

sicoder

Pomocna odpowiedź

Witam Was!

Po stworzeniu pierwszego światłoluba, nadszedł czas abym zrobił programowalnego linefollower'a. Chcę kupić zestaw startowy, abym mógł wydajnie testować moje programy.

Potrzebny mi jest dobry zestaw dla mikroprocesorów AVR. Najlepiej taki, który będzie uniwersalny. Na początku chcę coś tworzyć na ATMega 8 lecz później na pewno będę chciał przejść na 16 i 32. Dodatkowo potrzebny mi jest dobry programator.

Czy istnieje coś takiego na rynku? Cena zupełnie nie gra roli.

Natknąłem się na coś takiego lecz nie wiem czy to się nadaje: http://sklep.avt.pl/p/pl/47331/uniwersalny+zestaw+uruchomieniowy+dla+mikrokontrolerow+avr+wersja+iii.html

Proszę o rady bo jestem zupełnie zielony w tej kwestii. Szukałem trochę na forum lecz nie znalazłem żadnego artykułu/postu opisującego mój problem.

Z góry dzięki

Zestawy Atnela nie mają wbudowanych programatorów, więc będziesz musiał dokupić, chyba że pokusisz się o programowanie przez bootlander ale to na początek nie będzie chyba najlepszym pomysłem.

[ Dodano: 02-10-2012, 16:44 ]

Zestaw Atnela nie ma wbudowanego programatora, więc będziesz musiał dokupić, chyba że pokusisz się o programowanie przez bootlander ale to na początek nie będzie chyba najlepszym pomysłem.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Zestawy Atnela nie mają wbudowanych programatorów, więc będziesz musiał dokupić, chyba że pokusisz się o programowanie przez bootlander ale to na początek nie będzie chyba najlepszym pomysłem.

[ Dodano: 02-10-2012, 16:44 ]

Zestaw Atnela nie ma wbudowanego programatora, więc będziesz musiał dokupić, chyba że pokusisz się o programowanie przez bootlander ale to na początek nie będzie chyba najlepszym pomysłem.

A takie coś nie daje rady?: http://forum.atnel.pl/topic18.html

Zakupiłem już ten zestaw startowy więc czekam z niecierpliwością na dostawę 🙂

Witam,

Ja posiadam zestaw ZL2AVR v.2 do tego na początku zakupiłem książkę "Programowanie mikrokontrolerów AVR w języku BASCOM" i osobiście sobie chwalę ten zestaw. Co prawda przesiadam się na C od jakiegoś czasu ale zestaw sam w sobie niema jakiś "wad". Jeżeli jakiegoś modułu mi brakuje do niego to robię sobie własny moduł i podłączam.

Widzę że kolega już wybrał zestaw więc teoretycznie temat już zamknięty ale chce dodać że tak naprawdę zestaw niema większego znaczenia, gdyż jeżeli nauczymy się z niego korzystać to tak naprawdę każdy zestaw będzie dobry nawet później, gdyż w razie czego gdy będzie nam czegoś brakowało (a bynajmniej ja nie znam takiego)modułu, to nie wielkim nakładem własnym możemy owy stworzyć i go podłączyć do naszego zestawu lub zakupić takie jak np moduł karty sieciowej. Programator dostałem gratis w czasie zakupu zestawu (STK200).

Pozdrawiam Rafał

Wielkie dzięki chłopaki za pomoc. W moim przypadku (jestem programistą z wieloletnim doświadczeniem) najważniejsza jest dobra dokumentacja, spore możliwości oraz wsparcie techniczne w sprawach układów elektronicznych (wcześniej nie miałem zbytnio doświadczenia z elektroniką) zestawu testowego stąd moja decyzja 🙂

Za parę tygodni postaram się wrzucić raport z budowy mojego pierwszego autonomicznego linefollower'a.

Jeśli masz doświadczenie w programowaniu, a zaczynasz z elektroniką, to radziłbym po pierwsze płytkę z dużą ilością peryferiów, po drugie od razu nowocześniejszą platformę.

http://kamami.pl/index.php?ukey=product&productID=185153

Jak opanujesz jeden mikrokontroler, to inne już z górki.

I jeszcze jedno - jeśli koszty Cię nie martwią, to zainwestuj od razu w oscyloskop. Bez tego to właściwie ani rusz.

Zestaw ATB jest bardzo dobrze udokumentowany (również poprzez książki) co pozwoli mi na bardzo szybką naukę, stąd moja decyzja. Tak jak sam napisałeś, ogarnięcie innych uC będzie już potem szybsze. ATB zawiera chyba dość sporą ilość peryferiów.

Jeśli wybrałbym od razu ARM z zestawem słabiej udokumentowanym to zajęło by mi to sporo czasu.

Co do oscyloskopu, jeśli tylko zauważę taką potrzebę to na pewno zakupię. Na razie muszę się nauczyć podstaw elektroniki i jak obsłużyć AVR 🙂

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.