Skocz do zawartości

W układzie błąd przy zaprogramowaniu.

miccaldo

Pomocna odpowiedź

Witam, mam bardzo dziwny problem, otóż mam podłączone diody do uC attiny 2313, tylko nie mam pojęcia dlaczego wyświetla się błąd

Double check connections and try again, or use -F to override
        this check.

, a jak zamontuje na płytce stykowej samą attiny, programowanie przebiega pomyślnie! Mam identycznie podłączony procesor na płytce drukowanej z diodami, a jest błąd... To jest bardzo dziwne, czy macie pomysł co może być nie tak? Bo ja załamuję ręce już.

Pozdrawiam.

Proszę, to wygląda w ten sposób że złącze programatora włączam już przy samym uC, więc myślę że wina lutów to nie jest, tym bardziej że wyglądają w porządku. Jeśli chodzi o przejście prądu, to również wydaje mi się że jest w porządku bo wszystkie diody normalnie działają przy zasilaniu programatorem, ale dla pewności posprawdzam jeszcze miernikiem.

http://imageshack.us/f/689/imag0078b.jpg/

Komentarz dodany przez: Bobby

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

To zdjęcie nic nie mówi, tu chodzi głównie o połączenia, o dół tej płytki. Czy przed zrobieniem tego układu istniał jakiś schemat, na podstawie którego to lutowałeś? Gdybyś takowy posiadał, byłaby mniejsza szansa popełnienia błędu.

Schemat taki jest:

Posprawdzałem miernikiem, jest przepływ prądu z wyjść programatora do odpowiednich pinów uC.

Diody są podłączone do pinów programowania (MISO, MOSI, SCK)?

Podłączony jest jeden przycisk, ale te piny chyba można zaprogramować żeby pełniły funkcję we/wy tak?

Programator zasilam poprzez port usb, a zworki skonfigurowane aby zasilały układ. Masę mam pociągnięta z avra.

Denerwujące jest że właśnie niby wszystko ok a nie chce działać🙁

Masę mam pociągnięta z avra.

Nie rozumiem.

Żeby wszystko działało, masa mikrokontrolera musi być połączona z masą programatora.

Można te piny tak zaprogramować, ale podczas programowania lepiej, żeby nic nie było do nich podłączone (ten switch raczej nie robi).

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.