Skocz do zawartości

STM32F0 discovery kilka pytań odnośnie użytkowania i programowania.

zuba1

Pomocna odpowiedź

Witam. Wygrałem zestaw STM32F0 DISCOVERY z procesorem STM32F051 i mam kilka pytań.

• Jakie środowisko najlepiej użyć dla tego zestawu.

• W jakim języku się to je. Jak widać na razie programuje w bascom więc ,prosił bym o jakiś przykład programu to tego procesora.

Jak na razie to tyle z góry dziękuję.

Najczęściej pisze się w C. Na stronie kamami są przykładowe aplikacje link dla tego zestawu. W paczce znajdują się projekty w wersji dla TrueStuido oraz uVision.

Jeśli chodzi o środowiska to jest ich sporo. Począwszy od darmowego Eclipse, IAR, CrossStudio, TrueStudio, uVison. Musisz dopasować coś pod Siebie;)

• Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

TrueStudio też ma ograniczenie do 8KB dla rdzeni M0 i M1 oraz 32KB dla rdzenia M3. Tak w ogóle nie rozumiem polityki STM ? Po co dzielą darmowymi zestawami STM32F0 jak potem problemem jest środowisko programowania. PHILIPS dla swoich LPC, przynajmniej na swojej stronie udostępnia wszystko co potrzebne wraz z środowiskiem do programowania, a STM jaja se trochę robi z potencjalnych użytkowników. No ale widocznie ich stać, albo za dużo naprodukowali procków i taniej rozdać niż trzymać w magazynie. 😅😋

Ogólnie problemem z ARMami jest uniwersalność i pewna otwartość tej platformy. Ja ostanio z kumplem próbowaliśmy właśnie dla STMa skompletować środowisko do programowania, zajęło nam to 2 godziny, i zamiast środowiska mieliśmy litanię pytań i wątpliwości czy warto się tym w ogóle brudzić ?

Tak dla kontrastu, kiedy się przesiadałem z AVRów na PICi, to na stronie Microchipa, znalazłem dosłownie wszystko, co było potrzebne do pracy, środowisko, darmowy kompilator i sterowniki do programatora. Nie licząc, czasu na ściągnięcie tego wszystkiego i zainstalowanie, pierwszy program z migająca LEDką na PWMie miałem sklecony i wypróbowany w 25 minut. Te 25 minut to przeczytanie Datashada i napisanie programu, z małą pomocą książki do C i to jeszcze na PCtea w DOSie.

Oczywiscie 8-bitowe PICi czy AVRy od STM32 dzieli przepaść technologi i rozwiązań, ale tym bardziej producenci tych układów, moim zdaniem powinni wspierać użytkowników, jeżeli chcą rozpowszechnić to wśród hobbystów, i oferować kompletne zestawy typu StarterKIT, anie tylko biblioteki, i parę przykładów.

PICKIT3:

STM32 :

Co prawda jest różnica w cenie STM32F0 - 48zl, PIKKIT3 - 170zł, ale pamiętajmy że PICKITem 3 zaprogramujemy także 32 bitowe PICI.

Najlepiej złożyć sobie coś samemu;) Tu masz tutorial jak zbudować własnego toolchaina oraz przykładowe projekty (akurat do F1 i F4 ale zawsze można je edytować).

Ewentualnie CooCox - bazuje na eclipsie, brak ograniczeń.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.