Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam,
Chciałbym przedstawić mojego pierwszego robota typu LF (wcześniej był światłolub).

Konstrukcja jakich wiele- wzorowana na robocie Nawyka. Początkowo robot miał być zrobiony na płytce uniwersalnej, ale po polutowaniu coś nie banglało, więc po kilku próbach,poprawkach etc. postanowiłem sam zaprojektować płytkę (moduł z czujnikami zrobiłem już wcześniej).

Po kilku radach otrzymanych w tym temacie zaprojektowałem schemat i płytkę.

Oczywiście nie obyło się bez pomyłek- dzielnik napięcia do mierzenia napięcia na pakiecie podłączyłem pod wyjście stabilizatora 😳 i jedna ścieżka masy nie była połączona z resztą masy. Ale po dodaniu dwóch zworek na spodzie płytki wszystko było OK.

Kilka słów o wyposażeniu (ale myślę, że każdy zna 😉):

➡️ Atmega8

➡️ Mostek L293D

➡️ 3 czujniki CNY70

➡️ zasilane pakietem Li-pol 2S o pojemności 460 mAh

➡️ stabilizator 7805

➡️ przerobione serwa modelarskie- standard, waga około 45g

➡️ koła z klocków Lego

➡️ 5 diod LED do sygnalizacji itp.

➡️ wyprowadzony UART, w razie czego 😉

Program napisany w C++, odczyt ADC i parę if-ów. Nic specjalnego, ale jak to zwykle bywa miałem kilka problemów. Ale w końcu odpalił 🤣

Jeździ bardzo wolno, z kątami prostymi sobie jeszcze nie radzi (po zjechaniu z trasy biedak się kompletnie gubi i nie wie co robić ), ale jest to pierwszy program, chodziło o to, żeby po prostu zaczął jeździć. I jeździ.

Kilka fotek:

Jeśli ktoś chce, to mogę zrobić filmik, ale z góry mówię- nie ma na co patrzeć, jest potwornie wolny i stąd jego nazwa- Gacuś (ślimak Sponge Boba, tak mi się skojarzyło 😋):

i319239219195075zn6.jpg

Czekam na komentarze, krytykę etc. Chętnie odpowiem na wszystkie pytania

Pozdrawiam 😉

1585940057_P10505861024x768.thumb.JPG.d79fcea49ea65df1ad933a854076a276.JPG

OK, nakręciłem krótki filmik:

Ma ktoś jakiś pomysł na proste wykorzystanie UARTa? Chodzi mi, żeby zrozumieć podstawy, bez zbędnych komplikacji. Jakieś Bluetooth i komunikacja z PC? Chyba zbyt zaawansowane jak na mój poziom.

Przy pierwszej konstrukcji zawsze najważniejsze jest poprawne działanie robota i ten cel moim zdaniem został osiągnięty. Gratuluję!!!

Planujesz już kolejną konstrukcję czy będziesz ulepszał Gacusia?

Tak na przyszłość - linię zrób z jednego kawałka taśmy

Lub estetyczniej połącz ze sobą końce taśmy ;]

Sorry za opóźnienie, ale nie widziałem Twojego posta.

Jeśli chodzi o dalszy rozwój tej konstrukcji to nie wykluczam tego. Są wyprowadzone piny na USARTa, więc może jakaś komunikacja przez BT albo coś innego.

A o dalszych konstrukcjach na razie nie myślałem, w tym roku mam maturę (+ olimpiada z fizy i matmy + kilka innych konkursów), więc jak już to za kilka miesięcy.

A jeśli w najbliższym czasie będę miał kilka wolnych chwil to zajmę się budową quadrocoptera- całe wyposażenie już mam (silniki, regulatory, kontroler i dziesiątki innych pierdółek), brakuje jedynie centerplate żeby to wszystko skręcić do kupy.

Ale znając życie to zanim poleci to sporo czasu minie 🤣

Żeby nie było, że nie na temat- ma ktoś może jakiś pomysł/propozycję na wykorzystanie USARTa?

Z góry dzięki za odpowiedzi

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...