Skocz do zawartości

Micromouse, a Scharpy - pytanie Laika w tych sprawach.

xls

Pomocna odpowiedź

Mam pytanko po przeglądnięciu konstrukcji micromouse na forum.

Panowie czemu nie stosujecie Scharpów z odczytem odległości ( np 4-30 cm ) jako elementów badających otoczenie w labiryncie.

Sprawa wydaje się prosta, bo scharp podaje wartość odległości (no prawie 🙂 ) co 20 ms nie obciążając przy tym mikrokontrolera. Az prosi się zastosować takie rozwiązanie

Dodatkowym atutem jest to że w może dodatkowo wcześniej zbadać sąsiednie pole....

Czy jest to spowodowane ceną czy wymiarami ? A może jest jakiś inny powód ?

Nie wiem, co sądzą o tym inni, ale w moim przypadku jest to kwestia wymiarów. Cyfrowe nijak by mi się nie przydały, a analogowe zajmują dużo miejsca, zdecydowanie za dużo. Na miejsce takiego jednego Sharpa zmieściłbym 3 własnej roboty. 🙂

Są MM na sharpach, ale nie stosuje się ich częsty, ze względu na wymiary właśnie. Oczywiście w grę wychodzą tylko analogowe wersje.

Nie rozumiem argumentu, ze dzięki sharpom można komorke w przód widzieć - a to na zwykłych diodach nie można?:>

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

No można, jednak Scharp dokładnie ją może zbadać lub też przy okazji ze 2 następne (jak na przodzie wrzucimy większego Scharpa) - wszak mamy pomiar dokładnej odległości.

A przy zwykłych diodach mam wrażenie, że odczyt jest bardziej zafałszowany no i raczej nie będzie takiego zasięgu.

Reasumując rozumiem, że przeciwskazań nie ma raczej poza wymiarami.

Dla mnie prościej jest zastosować element gotowy, bo jestem lekko na bakier z elektroniką - brak doświadczenia i czasu na jego zdobywanie 🙁

Wg. mnie głównym przeciwwskazaniem jest to, że te czujniki są potwornie wolne.

Moja pętla sterowania chodzi z częstotliwością 1kHz i wykorzystanie sharpów zwolniłoby ją kilkadziesiąt razy.

xls, weź pod uwagę, że odczyty z czujników nie są potrzebne tylko do sprawdzania komórek labiryntu, ale również do pozycjonowania robota między ściankami - tutaj potrzeba szybkich i częstych odczytów.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.