Skocz do zawartości

Zwiększenie napięcia dla BLDC

Pomocna odpowiedź

No to chyba nie wszystkie;) Te, którymi ja się bawiłem, nie dawały sobie rady z rozruchem silnika nawet przy lekkim obciążeniu;) Chyba, że to nie o to chodzi;)

EDIT:

Już wiem;) dla zatrzymanego silnika lub małych prędkości BEMF jest nie mierzalne;) Stąd, moje nieco błędne wyobrażenie o pracy regulatora;)

Jeśli dobrze kojarzę to BLDC charakteryzuje się właśnie tym że musi być sprzężenia zwrotne tj informacja o tym gdzie jest wirnik. Szczelina jest specjalnie tak kształtowana by moment w danej sekcji(pomiędzy dwoma cewkami) był taki sam. Dlatego w przeciwieństwie do silnika krokowego gdzie po załączeniu dwóch cewek magnes ustawi nam się idealnie po środku bo tam go ciągnie siła i po prostu ufamy mu że tak zrobi bo inaczej lipa ze sterowaniem, tak w bldc nie ma powodu ustawiać się akurat po środku bo równie dobrze jest mu w skrajnych punktach 'sekcji' lub jak kto woli- reluktancja obwodu magnetycznego jest taka sama 🙂

Jednak nadal nie wiem na pewno na co wpływa wypełnienie impulsu sterującego w regulatorze :/

Silnik jeszcze nie dotarł więc jest szansa, że powstrzymam się przed destrukcyjnymi testami 👹

Chyba większość jak nie wszystkie ESC korzystają z sprzężenia, czy Back-EMF czy na czujnikach halla. Jeżeli korzysta z Back-EMF to silnik musi mieć już jakąś prędkość, aby cokolwiek się indukowało.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...