Skocz do zawartości

Pobór prądu przez mostek

Pomocna odpowiedź

chciałem się podpytać o ten silniczek z ciekawości, ponieważ jak wierce to też jest obicążenie, a ma większą prędkość obrotową, i myślałem 2 takie zastosować.

Prędkość obrotowa by była owszem, ale prawdopodobnie nie ruszyłbyś robota z miejsca, bo:

1. zbyt mały moment obrotowy

2. koła by się kręciły w miejscu z braku przyczepności przy zbyt dużej prędkości obrotowej

Prędkość obrotowa by była owszem, ale prawdopodobnie nie ruszyłbyś robota z miejsca, bo:

1. zbyt mały moment obrotowy

2. koła by się kręciły w miejscu z braku przyczepności przy zbyt dużej prędkości obrotowej

Zastanów się... w pkt.1 piszesz, że moment jest zbyt mały do ruszenia robota, a w pkt.2 piszesz, że moment byłby na tyle duży, że koła kręciłyby się w miejscu - czyli moment musiałby być większy od przyczepności statycznej kół...

Czy w aucie jak ruszasz z piątki zamiast jedynki to jest łatwiej "zabuksować" kołami? Raczej nie, mimo, że prędkość końcowa jest większa. Utratę przyczepności przy przyśpieszaniu możesz tylko osiągnąć gdy moment silnika będzie większy od siły tarcia. Prędkość obrotowa koła nie ma tutaj nic do rzeczy (w idealnych warunkach).

Co do momentu to faktycznie może być problem z szybkim przyśpieszaniem robota. Przy tak małym momencie będziesz daleki od osiągnięcia wysokich prędkości jakie ma silnik w krótkim czasie. Pamiętaj, że moment obrotowy dla silników elektrycznych jest wprost proporcjonalny do prądu - czyli przy starcie jest największy. Czym większa prędkość silnika tym masz mniejszy moment obrotowy i wolniej przyśpieszasz...

tak, zmierzyłem, a co do schematu, to nie wiem czy jest sens go rysować, bo mam go podłączonego "na pająka" i jak mówiłem , zmieniam tylko źródło zasilania...

1. Sprawdź napięcie i polaryzację.

2. Podłączone zasilanie logiki ?

3. Czy napięcie zasilania jest większe niż zasilanie logiki ?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...