Skocz do zawartości

Problem z połączeniem

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam, dzisiaj zmontowałem przejściówkę programatora do mikrokontrolera, nakładam ją, podłaczam 5V pod 7 nóżke od lewej do mikrokontrolera At8mega, minus do 8 nożki. Podłączam programatro, (AVR ISP) swiecą sie na nim dwie diody, zielona i czerwona, właczam wgraj prorgam na mikrokontroler i wyskakuje taki błąd "selected chip and target chip do not match AT90S2313 <> ATmega8" jak włacze ok to wyskakuje okienko z rożnymi opcjami. I program sie nie wgrywa, ma ktos jakies rady?? Prosze o pomoc.

Sory że nie napisałem wczesniej, tak, używam bascoma, początek kodu to

$regfile = "m8def.dat" 
$crystal = 800000

Próbowałem na drugim komputerze, wszystko zainstalowałem opcje zmieniłem i ten sam błąd, moich kilku kolegów co dzisiaj probowali to podłączyc maja identyczny błąd.

Edit. jeżeli po tym błędzie włacze OK, to wyskakuje takie okno

Tu brakuje ci jednego 0:

$crystal = 800000

jeśli faktycznie na płytce masz kwarc 8MHz, jeśli nie to zmień tą dyrektywę na:

$crystal = 1000000

ponieważ na takim wewnętrznym oscylatorze pracuje nowa mega8.

Aha jeszcze jedno, wejdź do katalogu tam gdzie masz zainstalowanego Bascoma i sprawdź czy masz tam taki plik m8def.dat bo coś mi się wydaje, że on miał inną nazwę. Możliwe, że są one ukryte nie pamiętam czy *.dat jest uznawany za plik systemowy.

• Lubię! 1

Z $crystal = 1000000 też już próbowałem, ten sam błąd, plik m8def.dat, znajduje się w folderze Bascoma, ma 12kb. Czy żeby coś wgrać na mikrokontroler, musi być jakiś układ scalony (czyli jakieś elementy na płytce stykowej, diody itp) czy wystarczy sam sam mikrokontroler i zasilanie..??

Ale i tak Sabre Ci piwko postawie, za zainteresowanie sie naszym problemem.

Sprawdź jeszcze raz czy wszystkie połączenia od programatora są dobrze podłączone z prockiem. Jaki masz programator i czy go zasiliłeś od procka jeśli masz ten STK200?

Programator to Programator ISP STK200/300, ale dokładnie nie wiem ktore wybrać w BASCOMie, czy STK200/300 Programmer czy AVR ISP Programmer, choć już wszystkiego próbowałem, programator podłaczyłem z mikrokontrolerem w taki sposob jak na zdjęciu , zasilanie daje zewnętrzne + do +, - do - nóżki, gdy właczam zasilanie, zaswieca się czerwona lampka na programatrorze, ale wyskakuje ten błąd gdy chce programowac, w opcji "STK200/300 Programmer " wyskakuje dodatkowy błąd " Could not identify chip whit ID:FFFFFF" Kto rozwiąze moj problem, stawiam mu wielkie piwo.

To jest moje połączenie programatora z mikrokontrolerem.

Jakośc nie najlepsza, ale to nie zmienia faktu ze wszystko jest ładnie polutowane, napięcie 5V dochodzi do programatora, np. jak wysyłałem winAVR to wychodzi taki błąd

> "make.exe" program
avrdude -p atmega8 -P com1 -c stk200    -U flash:w:main.hex 
avrdude: can't open device "giveio" 

avrdude: failed to open parallel port "com1" 

make.exe: *** [program] Error 1

> Process Exit Code: 2
> Time Taken: 00:00

Wiec nie wiem dokładnie co jest nie tak, może jakies sterowniki do programatora trzeba miec??

Spodziewałem się zobaczyć więcej na zdjęciach, ale coś mi mówi, że się pomyliłeś z podłączeniem programatora. Na zdjęciu tej tablicy masz wszystko ok, ale w rzeczywistości nie widać czy masz procka dobrze w stosunku do gniazda programatora. Mogłeś zrobić błąd, na tej tablicy pokazany był widok tak jakby patrzeć na gniazdo programatora i procesor z góry, tu na zdjęciach mam wrażenie, że gniazdo jest pod procesorem (chociaż nie widzę procka). Więc wyglądałoby na to że odwróciłeś lustrzanie gniazdo(mogę się mylić ponieważ nie widzę procesora i gniazda na 1 zdjęciu), wyobraź sobie że płytka z procesorem jest transparentna przystaw do procesora od góry wtyczkę programatora i w wyobraźni tą wtyczkę przesuń przez procesor pod niego, teraz podłóż wtyczkę programatora w rzeczywistości od spodu tak żeby ząbek pasował i co jest odwrócone? Dopóki nie wstawisz zdjęcia procesora i gniazda razem nie dam rady ci bardziej pomóc.

Kod:

> "make.exe" program

avrdude -p atmega8 -P com1 -c stk200 -U flash:w:main.hex

avrdude: failed to open parallel port "com1"

> Time Taken: 00:00

Jeśli używasz programatora STK200 to powinieneś ustawić port LPT (np. lpt1) a nie port COM

Tez mam podobne błedy.Wczoraj 1 raz probowalem wgrac 1 program podlaczylem miso>miso mosi>mosi >rst>rst sck>sck ale jakos nie dziala mi wszystko elegancko :| sprawdzalem w mójkomputer/własciwosci/sprzet/menedzer urzadzen i tam gdzie jest port lpt nie ma nic napisanego.

Zmieniłem na lpt1 i wychodzi taki błąd

> "make.exe" program
avrdude -p atmega8 -P lpt1 -c stk200    -U flash:w:main.hex 

avrdude: failed to open parallel port "lpt1" 

> Time Taken: 00:01

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...