Skocz do zawartości

Projekt działa na płytce stykowej, a po zlutowaniu nie działa.

aixI

Pomocna odpowiedź

Witajcie.

Nie wiem, czy Mieliście takie problem jak ja. Mianowicie, parę dni projektowałem sobie robota beam tak na luzie, na płytce stykowej wszystko śmigało jak trzeba, a jak dziś polutowałem wszystko według swojego schematu na płytce uniwersalnej i jakoś nie chce śmigać. Mój luźny projekt to LF na lm339, czujnikach własnej roboty, tranzystorów i 2 serwomechanizmów przerobionych oczywiście. Jeżeli jest to jakoś wytłumaczalne to proszę abyście mi to wytłumaczyli czemu może się tak dziać. Dodam jeszcze, że na płytce stykowej mam takie jakby grubsze kable zakończone goldpinami, a na płytce uniwersalnej polutowałem takimi zwykłymi. Ma to jakieś znaczenie?? Nie wiem, może jutro poprawić te kable na takie grubsze kable, które mają więcej miedzi w "środku"? (na takie same, które używałem na stykówce)

Posprawdzam ale jak najadę jednym z czujników na białą linie to dioda świeci, a silnik stoi (powinien się kręcić) tak jest przy obu czujnikach. I miałem lekkie problemy z ich "wysterowaniem", bo wydaje mi się, że lepsze odległości otrzymywałem na stykówce niż właśnie na płytce uniwersalnej.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

[ Dodano: 07-12-2012, 20:53 ]

Dziś zmieniłem te cienkie kable na takie grubsze - to pierwsza rzecz. Odpaliłem układ i jak na razie stoi. Układ teraz pobiera 0,02A (działają tylko diody sygnalizujące położenie czujników - który na czarnym, a który na białym tle. To jest dziwne na stykówce działało :/ Sprawdzałem czy nie ma zimnych lutów i wydaje mi się, że nie ma (jak chcecie to mogę wstawić fotkę od góry i od dołu płytki). Jeżeli też chcenie to podam jakie są napięcia na obu tranzystorach - tylko piszcie. (połączyłem je w układ Darlingtona). Prosiłbym o szybką odpowiedź.

Grubość przewodów nie ma tu nic do rzeczy. Układ jest prosty, zatem pozostaje jakiś bubel podczas lutowania. Sprawdz jeszcze raz wszsytko miernikiem (nie tylko na oko). Mnie często się zdarza, że coś nie działa i układ "na pewno" jest dobrze połączony, bo sprawdzałem kilka razy. Później okazuje się, że był jakiś zimny lut albo kabelki pomylone. Najlepszym rozwiązaniem będzie wszystko rozłączyć (wszystko!) i jeszcze raz połączyć. To działa w 75% przypadków 🙂

Cześć, problemem było tylko niepodłączenie końcówek tranzystorów. Robot jedzie całkiem nieźle, po ciągłej linii jedzie szybko i stabilnie, ale "nie ogarnia" skrętów pod kątem prostym. Możliwe, że za szybko jedzie. Dałoby rade zrobić coś, żeby ograniczyć napięcie/prąd dla silników?? (żeby były wolniejsze??)

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.