Skocz do zawartości

Sterowanie modelem RC.

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam, jestem nowy na tym forum lecz mam już za sobą pierwszego robota. Mam w domu model samochodu RC w skali 1:10. Chciałbym zrobić taki układ który odpowiadałby za wyznaczanie trasy tego samochodu i mam jedno pytanie: jak sterować silnikiem w takim samochodzie? Posiadam tam ESC - czyli elektroniczny kontroler prędkości który operuje silnikiem i nie wiem właśnie jakie polecenia, czy jakie sygnały wysyłać mu aby auto jeździło tak jak ja chcę. Jest to w ogóle do wykonania? Jeżeli tak, to czy ktoś wie gdzie powinienem szukać informacji? Bądź krótko mi to wytłumaczył 🙂 Z góry dziękuje za pomoc, pozdrawiam.

Rozumiem, że zdalnie sterowany samochód chcesz przerobić na autonomiczny? W innym przypadku trafiłeś na złe forum

Tak, dokładnie o to mi chodzi. Nie wiem tylko właśnie jak się zabrać za sterowanie silnikiem. Dodam że jest to silnik bezsczotkowy zasilany prądem 3-fazowym, zamiana tego prądu jest właśnie w regulatorze napięcia (ESC).

Nie chcę zakładać dodatkowego tematu a może ktoś tu jeszcze zaglądnie. Mam pytanie, czy mógłbym sterować tym regulatorem napięcia (kabelki sa identyczne jak w serwie, VCC, GND i impulsy) z płytki takiej jak serwa ? Czy trzeba jakieś specjalne modyfikacje ? (Jeżeli chodzi o tworzenie płytek to jestem jeszcze zielony, dlatego proszę o wyrozumiałość 🙂 )

• 4 tygodnie później...

Trochę odkopię, bo nadrabiam zaległości - niektóre regulatory do bezszczotkowców wymagają na początku podania pewnej sekwencji, żeby się skalibrować. Bodajże max gaz i min i potem już śmiga wszystko tak jak powinno. Niemniej jednak sterowanie takim regulatorem pod względem standardu komunikacji to dokładnie to samo co serwa.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...