Skocz do zawartości

Minisumo - dobór stabilizatora i inne.

tomciu1

Pomocna odpowiedź

mam problemy z dodawaniem obrazków przez forbota, nie tylko na forum ale i PW

Na początek mógłbyś zacząć od zmniejszenia jego rozmiarów; 150-200 dpi przy eksportowaniu w zupełności wystarczy.

Jeśli chodzi o schemat, to nie doszukałem się błędów. Dodałbym jedynie rezystor w szereg przed switchem - jesli ustawisz wyjścia procka w stan wysoki i zamkniesz obwód, to upalisz port. A jeśli już przy switch'ach jesteśmy, to osobiście lubię dać tam filtr RC i mieć od razu z głowy drgania zestyków:

Dzięki za odpowiedź,
co do obrazka to następnym razem zmniejszę ilość DPI, aczkolwiek rozmiar nie był większy niż dozwolony.

Co do kondensatora i rezystora to na początku były na schemacie ale przeczytałem, że kondensator może powodować trudności w programowaniu i najlepiej dać do niego zworkę.

Mając mało miejsca na PCB wywaliłem kondensator i rezystor, który miał zabezpieczać przed dużym prądem przy rozładowaniu kondensatora. Teraz PCb mam zaprojektowane i raczej brak miejsca by dodać te elementy.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Mam pytanie odnośnie sprawdzenia projektu płytek.

Stworzyłem pcb i chciałbym żeby ktoś rzucił okiem. Jak wstawić ją na forum ? Eksportować obrazki z warstwy top i bottom ? A może załączyć plik brd?

Nie chcę się już czepiać do ścieżek, ale zwiększ izolacje gdy ustawiasz poligon. Bo raczej dla firmy tej płytki nie dasz 😉 Masę prowadź poligonem poprzez ustawinie poligonu na GND wpisując w okienku na górze GND

Zmniejsz kondensatory przy stabilizatorze do 47uf

Isolate planowałem na 24 bo na większym nie wszędzie gdzie potrzeba dochodzi mi masa. Na zdjęciach rzeczywiście isolate był mniejszy, po prostu nie zauważyłem. Piszesz, że nie chcesz się czepiać ścieżek. Jakie konkretnie masz zastrzeżenia, robot ma być jak najlepiej wykonany więc czepiaj się śmiało 😃

No nie wiem jak termotransfer. Płytkę mam zamiar robić fotochemicznie mam nadzieje, że dokładność bd większa.

Apropo płytki ma ktoś bibliotekę do drivera led MBI5026? Ja posiadam bibliotekę ale jak się okazało coś jest z nią nie tak bo obudowa jest dużo mniejsza niż w rzeczywistości.

Wiem, że temat zamarł.

Mam jednak kolejne pytania dotyczące przetwornicy.

Na schemacie w nocie są kondensatory ceramiczne i takie też miałem zamiar zastosować. Na kilku schematach z forum jednak widzę kondensatory elektrolityczne? Jak to jest?

Wiem, że temat zamarł.

Mam jednak kolejne pytania dotyczące przetwornicy.

Na schemacie w nocie są kondensatory ceramiczne i takie też miałem zamiar zastosować. Na kilku schematach z forum jednak widzę kondensatory elektrolityczne? Jak to jest?

Podaj przykłady... każda przetwornica to inny układ i nie możesz uogólnić wszystkiego.

Kondensatory ceramiczne stosuje się ze względu na małe rozmiary i bardzo niską wartość ESR. Jak przetwornica do prawidłowej pracy wymaga niskiego ESR to zamiana kondensatorów na elektrolityczne może spowodować zupełnie błędną pracę przetwornicy (wpadanie w oscylacje), albo zdecydowane pogorszenie jej pracy (duże szumy na wyjściu, zła reakcja na zmianę obciążenia).