Skocz do zawartości

Nanocoptery z kamerką

Treker

Pomocna odpowiedź

Facebook i Twitter coraz mocniej wkraczają w nasze realia. Teraz oprócz tego, że są idealnym źródłem wiedzy o życiu naszych znajomych, stały się również motorem postępu dla elektroniki. Oto przykład, jak robotyka może na tym skorzystać.

Jakiś czas temu Twitter wszedł w posiadanie aplikacji Vine, której zadaniem jest składanie i poprawianie jakości krótkich filmików, które użytkownicy mogą następnie zamieszczać na swoich profilach. Okazało się to jednak niewystarczające. Teraz internauci marzą o kamerce, która będzie śledziła każdy ich krok, nie utrudniając jednocześnie życia.

MeCam jest naprawdę mały

MeCam- produkt Always Innovating – quadrocopter, który pewnego dnia może zostać domowym robotem latającym, dobrze nadaje się do tego zadania. To małe urządzenie reaguje na komendy głosowe i przesyła filmy do najbliższego urządzenia z zainstalowanym Androidem lub systemem iOS. Oczywiście jest to tylko zabawka z kamerką, która ma niewiele wspólnego z hexacopterami, które opisywaliśmy wcześniej. Nie jest wystarczająco zwinny, nie da się nim perfekcyjnie manipulować.

Jednak mimo to odzew internautów już był dość spory. Pewnie niektórzy (zwłaszcza nastolatki) ucieszą się, że będzie można śledzić każdy ich ruch. Jednak dla nas oznaczałoby to sporą wygodę np. podczas zawodów. Mielibyście swojego własnego operatora kamery, który śledziłby poczynania Waszych robotów. Podoba Wam się ta wizja?

Moduł z Cortex-A9

Źródło: http://www.theverge.com/search?q=robot

IMG_51096e0f5e9bc7793.png

Nie jest wystarczająco zwinny, nie da się nim perfekcyjnie manipulować.

No jeśli chodzi o sterowanie głosem, to zapewne nie da się perfekcyjnie. Ale aparaturą, to żaden problem - ten nanocopter to kopia "biedronek" wltoys v939, hubsan X4, vitality H36, minipet2, ladybug itp (ma to wiele nazw) - widzę, że nawet silniki (szczotkowe) i śmigła są dokładnie z tych kopterów;) Wszystkie te koptery, latają bardzo dobrze, są zwinne i perfekcyjnie się nimi manipuluje.

Odnośnie bebechów, to do sterowania głosem potrzebna jest spora moc obliczeniowa, co jak widać wzięto pod uwagę w tym projekcie, bo A9 już to powinien udźwignąć. No i ten napis "made in USA" na PCB - rzadkość! 😃

Swoją drogą, aż dziw bierze, że Twórcy nie wystartowali z projektem na kickstarter.com, bo by zebrali sporo kasy - tam nawet badziewia dostają po 300% funduszy...

Aby na zawodach takie latały to musiałyby jeszcze mieć dobry system unikania kolizji w pełnym zakresie.

A co do USA na płytce, to oba moje APM mają "Designed and assembled by 3DRobotics in California" 😉

Pewnie niektórzy (zwłaszcza nastolatki) ucieszą się, że będzie można śledzić każdy ich ruch. Jednak dla nas oznaczałoby to sporą wygodę np. podczas zawodów.

Nie wydaje mi się to być dobrym urządzeniem na otwartą przestrzeń, czy długie loty.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

wszystko fajnie tylko ile takie cudeńko może latać ? Niektóre nagrania internautów są dłuższe do czasu pracy baterii. Dopóki nikt nie wymyśli super-baterii to nic z tego. No chyba żeby było kilka robotów - zmienników które by się wymieniały podczas pracy.

No blisko nie mam żadnej do podglądania, a z takim gadżetem mogę podlecieć kawałek dalej 😋

Akurat jakoś wczoraj czy przedwczoraj, zanim zobaczyłem temat, myślałem o dronie (qudrocopter w sumie wydaje się leszy do tego) z kamerką, modułami gps i gsm. Co by miał robić? Sieć neuronowa analizuje obraz pod kątem sylwetki człowieka (albo można się pokusić o kamerę termowizyjną) i przesyła dane gps smsem. Taki tam mój wymysł 🙂

Ale zbudowanie tego to kilka tysięcy i rok roboty 😉

Mówisz-masz

http://diydrones.com/profiles/blogs/introducing-the-px4-autopilot-system

Cortex i cała reszta bajerów potrzebnych by budować drona. Koptery z tą płytką niedawno zaczęły latać (ciągle świeżynka, work in progress).

A że to open hardware, to masz pełny schemat w eagle i czego tam potrzeba. Kod też jest open source. Join us 😉

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.