Skocz do zawartości

Robotyka amatorska w wykonaniu profesjonalnym

Treker

Pomocna odpowiedź

Nie dawno dzięki użytkownikowi Marooned w shoutboxie pojawił się link do bardzo ciekawej stronki. Wydaje mi się, że część osób mogła to przegapić, dlatego postanowiłem ją tutaj podlinkować, mowa o http://lcamtuf.coredump.cx/ po lewej na dole dział z robotyką.

Zachęcam do przejrzenia całej strony, projekty robią niesamowite wrażenia, przykładowo:

http://lcamtuf.coredump.cx/omni2/

Pozazdrościć można mu zaplecza do tworzenia robotów 🙂

Chociaż tak patrząc z perspektywy dłuższego czasu taka frezarka CNC się pewnie zwraca. Oczywiście pod warunkiem, że ktoś ma zamiar zajmować się tym kilkanaście lat i robić tak niesamowite konstrukcje. W sumie pierwszy raz spotkałem się z takim sposobem wykonywania części, próbował ktoś może sam takich metod?

Pozazdrościć można mu zaplecza do tworzenia robotów 🙂

Chociaż tak patrząc z perspektywy dłuższego czasu taka frezarka CNC się pewnie zwraca. Oczywiście pod warunkiem, że ktoś ma zamiar zajmować się tym kilkanaście lat i robić tak niesamowite konstrukcje. W sumie pierwszy raz spotkałem się z takim sposobem wykonywania części, próbował ktoś może sam takich metod?

Pozazdrościć to mu można miejsca pracy (google USA), dwóch napisanych książek (obydwie mam i przeczytałem - polecam!) i kilku genialnych narzędzi (w tym p0f) i sporej ilosci odkrytych luk w oprogramowaniu. Guru nad gUrami 😉

A co do działu z robotyką na jego stronie, to obserwuję już jakiś czas - naprawdę fajne projekty, tylko szkoda, że Rzadko aktualizuje wpisy.

Najbardziej podobają mi się te przekładnie planetarne - coś pięknego! Zastanawiające jest tylko, dlaczego używa jakiś badziewnych silniczków z CD-romów, a robi do nich customową przekładnię której koszt wykonania jest dość wysoki (w porównaniu z ceną silników). Z takim profesionalnym podejściem, to możnaby zrobić naprawdę dobrego robota z dobrymi silnikami, a nie zajmować się "pierdołami" czyli dorabianiem $$$$ przekładni to silniczka za 2zł 😉

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Ten wpis, który poleciłem jest aktualizowany właśnie teraz, ostatnia aktualizacja była na dniach 🙂

Ciekawe czy kiedyś doczekamy się opisu jego robotów na Forbocie 🙂

Najbardziej podobają mi się te przekładnie planetarne - coś pięknego! Zastanawiające jest tylko, dlaczego używa jakiś badziewnych silniczków z CD-romów, a robi do nich customową przekładnię której koszt wykonania jest dość wysoki (w porównaniu z ceną silników). Z takim profesionalnym podejściem, to możnaby zrobić naprawdę dobrego robota z dobrymi silnikami, a nie zajmować się "pierdołami" czyli dorabianiem $$$$ przekładni to silniczka za 2z

To ma w sobie też pewien urok. Z takim sprzętem ze wszystkiego można zrobić coś. Zresztą, na którejś podstronie jest podliczone, że taka przekładnie wychodzi właśnie bardzo tanio licząc koszt materiałów.

Ten wpis, który poleciłem jest aktualizowany właśnie teraz, ostatnia aktualizacja była na dniach 🙂

Ciekawe czy kiedyś doczekamy się opisu jego robotów na Forbocie 🙂

To mój idol, więc chyba bym się posikał ze szczęścia, że na "moim" forum udziela się taka osobistość!

A co do przekładni, to wiadomo, jak się ma w domu taką miniaturową i dokładną frezarkę z której się zrobi formę, to potem koszt samego poliuretanu z którego są odlewane częsci jest praktycznie zerowy. Bardziej miałem na myśli czas (to też przecież koszt) na zaprojektowanie takiej przekładni i na wykonanie jej z taką precyzją.

Jakbym już się zabierał za robienie takiej przekładni, to celowałbym w silniki które wejdą do nano sumo, bo mógłby powstać naprawdę dobry robot - obecnie przecież, nanosumowcy używają jednego stopnia przekładni, przez co ich napędy są bardzo słabe. stosując taką miniaturową przekładnię planetarną jak lcmtufa można by zrobić naprawdę mocny napęd, a przy tym dość szybki (np. silniczki z miniaturowych helikopterów RC mają wysokie obroty).

A co do samego robota Omni2, to pomysł bardzo ciekawy, ale podobny efekt można uzyskać stosując omni-wheels. O wiele prostrza konstrukcja, a efekt (jezdzenie w dowolnym kierunku) ten sam.

A co do samego robota Omni2, to pomysł bardzo ciekawy, ale podobny efekt można uzyskać stosując omni-wheels. O wiele prostrza konstrukcja, a efekt (jezdzenie w dowolnym kierunku) ten sam.

Ale nie wygląda tak fajnie 😃 No i założenia projektowe były raczej inne. Btw, miły akcent:

http://lcamtuf.coredump.cx/robots/show_image.cgi/samolot.jpg

🙂

Btw, miły akcent:

No. Fajna wtyczka 😋

Trzeba przyznać, że jego konstrukcje są bardzo przemyślane, a wykonane chyba lepiej niż w zamyśle. Pełen szacun 🙂

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.