Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

dalej nie działa, ale poczekaj chwilunie, sprawdzę wszystko jeszcze raz, na spokojnie, na pewno gdzieś jest błąd !

[ Dodano: 16-02-2013, 21:19 ]

sprawdziłem wszystko multimetrem i wszystko wydaje się dobrze polutowane, lecz nie działa.

[ Dodano: 16-02-2013, 21:21 ]

, a może mam źle skalibrowany program ? To jest możliwe ? podasz mi właściwą konfiguracje ?

wszystko to co mówiłem?? Weź sobie odpal datasheet'a Atmegi8 i lookaj. Zasilasz czymś uC?? napisz po kolei na wszystko. Bo na zdjęciu nie widzę żebyś miał podłączone cztery GND razem.

zasilanie mam z programatora, gnd wszystkie są złączone w programatorze XD

aa i mam zamienione mosi na miso a miso na mosi, bo tak mi polecił kolega wyżej.

Cześć, Czy sterowniki są podpisane cyfrowo? Jeśli nie, lub nie wiesz, to zrób tak:

*podczas włączania systemu Windows(zakladam ze taki masz), wcisnij klawisz F8

*z listy wybierz "wyłącz cyfrowe podpisywanie sterowników", znajduje sie przed ostatni na liscie.

*uruchom Bascom-AVR i sprawdy czy będzie działać.

Jaki masz system Windows?

jaa mam niestety Viste

[ Dodano: 16-02-2013, 21:59 ]

zrobiłem jak powiedziałeś, ale dalej nie działa, ten sam komunikat co wcześniej :C

a czy przypadkiem nie muszę mieć kwarcu ?

[ Dodano: 16-02-2013, 22:18 ]

jedynym rozwiązaniem jest chyba kupno nowego AVRa, może ten jest spalony :C

Mikrokontroler jest fabrycznie ustawiony na wewnętrzny rezonator RC 1MHz, więc niema potrzeby stosowania zewnętrznego generatra kwarcowego.

Moim zdaniem masz cos ze sterownikami.

wygląda to tak:

[ Dodano: 17-02-2013, 13:53 ]

Zainstalowałem sobie mkAVR Calculator i on wykrywa mój procesor, a bascom nie :C

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...