Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Piszesz program normalnie w Bascomie zapisujesz i kompilujesz, wybierasz w mkAVR procesor i programator, klikasz zapis i zaznaczasz flash, wybierasz plik .hex i klikasz wykonaj.

• Pomogłeś! 1

Ja bezpośrednio z Bascom'a nie mogę wgrać programu i dlatego korzystam z Khazama AVR Progremmer. Moim zdaniem łatwe w obsłudze i tak jak kolega wyżej powiedział - wybieramy plik .hex.

Dobra, pozostane przy tym, że programować będę w bascomie, a potem zapisywał .hex i wgrywał na avr'a mkavr- calkulatorem XD dzięki za wszystkie pomoce w waszej strony 🙂 a, mam jaeszcze jedno pytanko, a mianowicie co polecacie bardziej do programowana avr'ów bascoma czy c ?

C, bascom jest zbyt prosty - na pierwszy rzut oka może wydawać się to zaletą, ale później, gdy będziesz chciał pisać programy niekoniecznie związane z AVRami (lub nowszymi AVR lub AVR32) okaże się, że bascom ich nie wspiera. Nie wspominając już o ARMach, niektóre cenami i możliwościami biją AVR na głowę, lub pc, na którym króluje C i cepodobne języki - Java, C# etc. A proste AVRy typu m8, m16/m32, t2313 (to te najpopularniejsze) są wystarczająco nieskomplikowane do nauki od razu w C, a przesiadka na bardziej wypaśne z tym samym rdzeniem nie będzie kłopotem.

Yyyyy, mkAvr nie służy do wgrywania programów 🙂

http://atnel.pl/mkavrcalculator.html

Tam wszystko jest wyjaśnione

Sprawdź jaki błąd wyskakuje gdy próbujesz wczytać przez Mk informacje

To w końcu możesz programować czy nie?

I zostaw bascoma w spokoju 🙂 Przejdź na C. Osobiście mogę polecić książkę

"Mikrokontrolery AVRJęzyk C Podstawy programowania"

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...