Skocz do zawartości

Opinie o pierwszej płytce PCB

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć! Chciałbym się usłyszeć wasze opinie na temat mojej pierwszej wytrawionej płytki PCB. Np. co zrobiłem źle czy coś. Jeżeli temat w złym miejscu to prosiłbym o przeniesienie.

AixI.

Ok. Mam takie pytanie, jak się ma wytrawiać płytkę i jak się ja zrobi w np. Eagle i co muszę zaznaczyć przy wydruku tej płytki? Na pewno odbicie lustrzane: Mirror i Black, ale czy coś jeszcze? Bo właśnie mam problem z tą moją płytką.

Polutowałem płytkę, pocynowałem ją. Mam tylko taki uciążliwy problemik, jak włączam robota (przyciskiem) to jeden z kanałów L298N się sam załącza i nie wiem od czego to zależy nie klikam żadnym przyciskiem na pilocie RC5, żeby sie jakikolwiek kanał miał załączyć.

Szczerze zwarć raczej nie ma, bo płytka nawet czysto wyszła, przy cynowaniu i lutowaniu nic się ze sobą przez przypadek nie połączyło.

Dzięki za odp. Później szukałem info. w necie i znalazłem mniej więcej o co mi chodziło. Jak lutowałem płytkę to mam trochę THT i SMD 😃 No i co najważniejsze już będę wiedział co zaznaczyć przy następnych projektach.

Jakby nie patrzeć zawsze warto organoleptycznie sprawdzić, czy dobrze wydrukowaliśmy, potem jeszcze raz czy dobrze przenieśliśmy. Z odbiciem lustrzanym jakoś na szczęście nigdy nic nie odwaliłem, ale ze złą skalą i owszem. Szczególnie niebezpieczne przy drukowaniu z pdf'a, bo można się pomyliś i to w kilku miejscach. 😃

Niestety nie posiadam drukarki laserowej i kolega mi druknął na papierze kredowym z pdf'a i dopiero po wytrawieniu zorientowałem się, że wydruk jest jakieś 2mm mniejszy z niż oryginał. (miałem możliwość sprawdzić, bo miałem 3 wzory płytek wydrukowanych. Więc wydruk z pdf'a nie jest dobry?

Jest dobry, ale... przy eksporcie z eagle trzeba ustawić scale factory na 1, a i przy wydruku z samego pdf'a wyłączyć skalowanie (tu już zależnie od programu do pdf'ów)... Aktualnie, nie mam dojścia do Windowsa, ale zarówno w foxit readerze i adobe readerze z których kożystałem w menu druku po lewo trzeba bylu ustawić skalowanie na none (a nie żadne fit to margin itp.)

@Edit

Sam drukowałem kilkakrotnie u kolegi, zanim kupiłem laserówkę. Trzymaj się zasad, weź jakiegoś goldpina do przymiarki, albo od razu wstaw obok pcb na warstwie drukowanej podziałkę i zmierz dla pewnośc zaraz po wydruku, przed termotransferem i trawieniem, bo szkoda Twojej robotyi. 😉

Dzięki klonyyy, wydaje mi się, że kiedyś natrafiłem na ten poradnik 😃

Naelektryzowany: na mojej drukarce (atramentowej) z pdf'a dobrze drukowało, a właśnie u kolegi trochę mniejsze. (ja u siebie drukowałem na zwykłym papierze, tylko do przymiarki jak i co)

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...