Skocz do zawartości

Czy taki układ zadziała ?

rezystorownia

Pomocna odpowiedź

Witam !

Do budowy robota chce użyć silnika na prąd przemienny ( czytałem , że ma sporo zalet ) , niestety nie mam zasilania tego prądu . Spędziłem trochę czasu w internecie i coś wymyśliłem , ale czy to zadziała ? Mianowicie :

jeden silnik będzie zasilany 6 V DC , za pomocą przekładni napędza prądnice prądu AC , ten prąd z kolei zasila silnik prądu przemiennego . Następnie serwo modelarskie , koła i to wszystko na platformie 😃

Zadziała ?

Zadziała, ale skoro nadal używasz silnika DC to czy tak nie eliminujesz jego wad, a zamiast jednego silnika używasz trzech (prądnica) o określonej sprawności, więc cały system będzie miał dużo mniejszą sprawność niż sam silnik DC i posiadał skumulowane wady silnika DC, AC i używania prądnicy...

Pomysł z serii słyszałem, że assembler jest szybszy od C więc dlaczego nikt nie napisał programu zmieniającego kod z C na assembler... 😉

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Jeśli czytałeś, że ma sporo zalet to na pewno wiesz o czym dokładnie czytałeś. Czy mógłbyś wspaniałomyślnie podzielić się z nami tą wiedzą i wyjaśnić o jakim silniku myślisz? Bo jak się zapewne domyślasz zupełnie inaczej steruje się silnikiem ze starego gramofonu, inaczej silnikiem klatkowym a jeszcze inaczej dwu- albo trójfazowym silnikiem bezszczotkowym. Wszystkie one są na prąd przemienny a rodzajów o jakich nie napisałem jest pewnie jeszcze z dziesięć.

Podejrzewam, że nie masz kompletnie pojęcia o czym piszesz więc może daj spokój tej "profesjonalnej" dyskusji o propozycjach rozwiązań falowników (bo do tego to się za chwilę sprowadzi) tylko weź znajdź silniczek DC (dwa druty) ze starej zabawki, wyposażony od razu w przekładnię (bez niej raczej nie pojedzie), osadź mu na osi wyjściowej jakieś kółko i zrób coś naprawdę.

W międzyczasie dużo czytaj a kiedy zaczniesz odróżniać - nie tylko z nazwy ale również z konstrukcji i cech użytkowych - silniki DC od reszty, napisz ponownie ale już coś bardziej sensownego. Nie Ty pierwszy i pewnie nie ostatni myślisz, że odkryłeś jakąś Amerykę i że wystarczy tylko kiwnąć palcem a dostaniesz magicznie wręcz rewelacyjne urządzenie. Tak niestety nie jest.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.