piotr1990 Napisano Sierpień 31, 2013 Udostępnij Napisano Sierpień 31, 2013 Witam! kupiłem Sobie taką przejściówke USB http://www.bitsbox.co.uk/data/modules/USBasp1.pdf I programator http://www.ebay.co.uk/itm/121159838794?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1439.l2649 Lecz niestety komputer mi go nie wykrywa. Wyskakuje mi że urządzenia nie rozpoznano przez co nie mogę nic załadować na mikrokontroler. Mój system win 7 64bit Przy okazji czy ten jeden kabel taśmowy wystarczy do zasilenia programatora? Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Tolo Sierpień 31, 2013 Udostępnij Sierpień 31, 2013 Coś nie rozumiem jaką przejściówke ? Przecież oba te urządzenia to programatory 😕 Zainstaluj extreme burner avr ma wbudowane sterowniki więc nie trzeba instalować avr dude. I wyłącz cyfrowe podpisywanie urządzeń (przy rozruchu komputera klawisz F8 ) Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
piotr1990 Sierpień 31, 2013 Autor tematu Udostępnij Sierpień 31, 2013 Obydwa programatory ale można je łączyć prawda? Prubowałem tym polecanym programem i działa:) ale teraz mam inny problem nie chce się zapisać i mi wyskakuje "power on failed" Czyli powinienem jeszcze dodatkowo go zasilić? Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Tolo Sierpień 31, 2013 Udostępnij Sierpień 31, 2013 Eee łączyć nie wiem o co ci chodzi 😋 Tak poszukaj zworki na programatorze o nawie INT/EXT w przypadku tego czarnego programatora jest jest to zworka JP2 powinna być zwarta jeśli chcesz zasilać układ z USB odszukaj jeszcze zworke SLOW SCK zsłuży ona do wybrania prędkości pgramowania jest toważne jeśli jest odłączona to uniemożliwia programowanie uC z niską wartością zegara np. 1mhz Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
piotr1990 Sierpień 31, 2013 Autor tematu Udostępnij Sierpień 31, 2013 Ale ten czarny nie ma żadnych zworków. Podłączony jest tym kablem taśmowym do tego drugiego programatora Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Tolo Sierpień 31, 2013 Udostępnij Sierpień 31, 2013 Ale po co ?! Musi mieć zworki chyba że to jakaś lipna wersja Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
piotr1990 Sierpień 31, 2013 Autor tematu Udostępnij Sierpień 31, 2013 Nie wiem jak ten czarny podlaczyć. Jest podłączony do tego drugiego gdzie moge umieścić mikrokontroler. W tym czerwonym jest jakiś jeden zworek Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
aixI Sierpień 31, 2013 Udostępnij Sierpień 31, 2013 jakiś jeden zworek Koleś nie "jeden zworek" tylko "jedna zworka"... 1 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
piotr1990 Sierpień 31, 2013 Autor tematu Udostępnij Sierpień 31, 2013 Czy wystarczy jak podłącze ten zielony programator kablem USB do komputera? [ Dodano: 01-09-2013, 00:32 ] To co do czego mam podlączyć? bo już sam nie wiem Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Tolo Wrzesień 1, 2013 Udostępnij Wrzesień 1, 2013 Bierzesz ten czarny albo zilony programator z jednej strony podłączasz USB a z drugiej wychodzi złącze Kanda (10 pinowe) i je wpinasz w płytkę z programowanym układem. 1 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
KCPR Wrzesień 1, 2013 Udostępnij Wrzesień 1, 2013 Jeżeli chcesz zasilić programowany układ z programatora (tego czarnego) to musisz zewrzeć pady J2, te dwa małe koło diody. Rzeczywiście nie masz tak jak reszta USBasp wyprowadzonych goldpinów, ale masz pady które wystarczy połączyć. Wszystko masz napisane w pdf'ie który podałeś wyżej. 1 1 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
piotr1990 Wrzesień 1, 2013 Autor tematu Udostępnij Wrzesień 1, 2013 Problem rozwiązany 😉 mikrokontroler umieściłem w płytce stykowej po czym z 10 pinowego wejścia USAasp podłączyłem kabelki do pinów według instrukcji w pdf-ie 🙂 Dzięki chłopaki [ Dodano: 01-09-2013, 14:05 ] I rzeczywiście Extreme Burner AVR rozwiązał problem ze sterownikami dzięki jeszcze raz wielkie 😉 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź