Skocz do zawartości

Rój robotów, jeden kontroler - jak nad wszystkim zapanować?

Domol

Pomocna odpowiedź

Wyobraźcie sobie, że macie setkę naprawdę głupich robotów. I chcecie nimi otoczyć jakiś cel, ale do dyspozycji macie tylko jeden kontroler. Wszystkie roboty będą obierać ten sam sygnał. W jaki sposób w takim razie zaatakować przeciwnika?

Rój jest już prawidłowo ustawiony i może atakować!

Wiadomo, że nie będziemy osobno kontrolować każdego robota z roju, bo to by było zupełnie bez sensu. Ale wystarczy nam tylko jeden kontroler i wszystko będzie działało. Aaron Becker zauważył, że jeśli wykorzystamy wszystkie po części przypadkowe elementy środowiska, możemy z powodzeniem sterować bardzo głupim rojem.

W praktyce pokazany algorytm

Każdy robot po otrzymaniu takiej samej komendy, przemieści się odrobinę inaczej, np. obróci o nieco inny kąt. Komputer może wyśledzić te różnice, a dzięki zastosowaniu odpowiedniego algorytmu - wykorzystać to do ustawienia całego roju w odpowiedniej konfiguracji.

Nie ma takiego kształtu,w który nie potrafiłyby się ułożyć

Opracowanie idealnego algorytmu nie jest łatwe, na pewno wszyscy zdajecie sobie z tego sprawę. Dlatego jeśli chcecie pomóc zespołowi, który zajmuje się tym zagadnieniem, zagrajcie w grę (link poniżej). Jak Wam się podobała? Poradziliście sobie? 🙂

Link do gry: http://www.swarmcontrol.net/

Źródło: http://spectrum.ieee.org/robotics

Ilość ruchów czasami jest dość spora, ciekawe czy komputer przelicza je od razu wszystkie. Raczej byłoby to ciężkie, może tylko X kroków w przód i dalej ponawia proces. Ogólnie projekt bardzo ciekawy, zastanawia mnie skąd biorą się pomysły na takie badania...

Przyznam, że moje próby sterowania myszką (bawiłem się tylko pierwszym typem) chmarą robotów były bardzo słabe, nie udało mi się tych 3 klocków ustawić na miejsce.

Nieźle można tu zobaczyć gdzie człowiek przewyższa, a gdzie jednak ustępuje maszynom obliczeniowym.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.