Skocz do zawartości

Model czujnika odległości

MateuszMCFT

Pomocna odpowiedź

Zna ktoś model czujników odległości wbudowanych w tego robota? Wyglądają mi na rozebrane jakieś większe czujniki przemysłowe. Być może na zdjęciu widać tylko moduł optyczny a układ sterujący i wzmacniacz są wrzucone gdzieś do środka robota. Podejrzanie dużo japońskich sumo posiada te czujniki - nie tylko te wyglądające tak ale i te z czołówki.

MateuszMCFT, bardzo podobnie, a nawet identycznie wyglądają dalmierze w niektórych aparatach fotograficznych. Tak się składa, że mam coś podobnego właśnie z aparatów fotograficznych, ale nie ma na nim żadnego symbolu.

Popieram, to wygląda jak dalmierz z wymontowany aparatu. Podobny wyjąłem z uszkodzonego Samsunga.

Komentarz dodany przez: Treker

Proszę poprawić podpis zgodnie z regulaminem (zbyt wysoka grafika).

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Dziękuję za odpowiedź. Te czujniki są spore. To jest standardowy sumo więc tak na oko każda z tych soczewek ma 10x10mm a cały moduł optyczny jakieś 30x12x12mm. Taki dalmierz zmieści się w aparacie? Znacie może zasadę działania i mniej więcej parametry (zasięg, częstotliwość odświeżania) jakie mają dalmierze które wymontowaliście z aparatów?

Jak najbardziej. To zdjęcie mam w największej rozdzielczości. Na poniższych zdjęciach też można zauważyć te czujniki. Wystarczy wyszukiwać tych dwóch bardzo sporych soczewek i plastikowego elementu między nimi z charakterystyczną dziurką.

To robot z pierwszego zdjęcia lub dobry klon.

Wygląda jak robot ze zdjęcia poprzedniego ale tak na prawdę co roku do finałów All Japan Robot Sumo dostaje się kilkanaście klonów tego robota.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.