Skocz do zawartości

Mocny napęd podobny do takiego z wycieraczek

nanab

Pomocna odpowiedź

Potrzebuję silnika z przekładnią podobnego do tego z mechanizmu wycieraczek(DC, moment ok 5Nm lub więcej, zasilanie 12V, obroty na wyjściu ok 80rpm) jednak żeby mógł pracować w dwie strony i był dostępny w sklepie od ręki(bieganie po szrotach i szukanie pojedynczych sztuk odpada).

Zamówiłem już silnik napędu wycieraczek z golfa III, ale okazało się, że pracuje tylko w jedną stronę. Zasilanie, wymiary, moment, obroty są ok, tylko w moim zastosowaniu napęd musi działać tak samo w obu kierunkach.

Przejrzałem ofertę wobitu i magmy ale nie znalazłem nic takiego, a już napewno nie w cenie <1000 euro i czasie oczekiwania

Liczę na to, że ktoś podzieli się pomysłem skąd wziąć taki napęd.

W swoim pierwszym robocie stosowalem silniki od wycieraczek Poloneza. Przy oryginalnym podlaczeniu rowniez krecily sie w 1 strone. Ale silnik pradu stalego po zmianie biegunowosci zasilania zmienia kierunek obrotow. Przerobka polegala na usunieciu stykow przerywacza oraz na odlaczeniu od obudowy i wyprowadzeniu przewodu oryginalnie ujemnego. Po tym moje silniki zmienialy kierunek obrotow po zamianie + z - zasilania.

Silniki od wkrętarek na pewno spełnią Twoje wymagania.

Czy znasz jakiś sklep z takimi silnikami?

Jeżeli chcesz coś bardziej przemysłowego to zajrzyj tutaj:

http://www.discotech.pl/produkty.html

Niestety zajrzałem i nie znalazłem nic co spełniło by oczekiwania opisane w pierwszym poście.

W swoim pierwszym robocie stosowalem silniki od wycieraczek Poloneza. Przy oryginalnym podlaczeniu rowniez krecily sie w 1 strone. Ale silnik pradu stalego po zmianie biegunowosci zasilania zmienia kierunek obrotow.

Też tak myślałem, niestety w praktyce było inaczej-silnik kręci się tylko w jedną stronę, a w drugą przerywa i szarpie.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Podając Ci linka sądziłem, że się do nich odezwiesz z zapytaniem. Na pewno dostałbyś jakąś ofertę.

Tu jest jeden z silników sprzedawanych przez firmę na którą dałem Ci namiary.

http://allegro.pl/silnik-z-przekladnia-planetarna-63-obr-min-12v-i4309074084.html

Ewentualnie odezwij się do nich. Dostaniesz pełny katalog i na pewno coś sobie wybierzesz.

Ja dzisiaj od nich kupiłem sześć silników do łazika marsjańskiego.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.