Skocz do zawartości

Pomoc przy schemacie

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam, mam wielką prośbę, czy moglibyście sprawdzić mój schemat? Szczególnie połączenie mostka. Wiem, że schemat jest bardzo prosty ale zawsze jakiś błąd mógł wpaść.

I jeszcze mam takie pytanie, co oznacza ten fioletowy napis przy diodach? ( SpiceOrder1)

W kilku miejscach masz źle połączone ścieżki, bo nie ma przy nich "kropek", tj.:

-pomiędzy wszystkimi CNY70 a rezystorami

-pomiędzy 20pinem procesora a L1,
-pomiędzy C2 a +5V !!

obejrzyj jakiś tutorial z Eagla z tego co pamiętam, to używając narzędzia "wire" dzieją się takie cuda a przy innym narzędziu już nie ma z tym problemu

• 3 tygodnie później...

Masz jeszcze cztery piny wolne - może wykorzystaj je do czegoś? Np. wolny pin ADC wykorzystaj na pomiar napięcia z akumulatora, aby Ci się nie rozładował poniżej ustalonego progu i oczywiście nie zepsuł. Możesz dodać też kolejną diodę LED - naprawdę się przydają podczas sprawdzania programu 🙂

Tak ogólnie schemat wygląda ok.

LEDa jak LEDa, ja bym tam dorzucił jakiś przycisk, a najlepiej 2. W połączeniu z LEDami będziesz mógł zrobić swego rodzaju menu, z którego będziesz mógł wybierać podprogramy np. 2 różne podprogramy do 2 różnych prędkości robota, podprogram do czyszczenia opon.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...