Skocz do zawartości

EAGLE: przydatne ULP - grubsze zakończenia ścieżek

Pomocna odpowiedź

Napisano
html_mig_img
Często zapominamy, że możliwości popularnego programu EAGLE można rozszerzyć skryptami ULP (User Language Programs). Pliki te mogą nam zdecydowanie ułatwić projektowanie PCB.Jest jeden warunek - musimy znać najciekawsze rozszerzenia, a przejrzenie wszystkich jest chyba niemożliwe. Stąd pomysł na nowy cykl!

UWAGA, to tylko wstęp! Dalsza część artykułu dostępna jest na blogu.

Przeczytaj całość »

Poniżej znajdują się komentarze powiązane z tym wpisem.

Ciekawy i przydatny skrypt. Tylko jak się zachowuje przy układach scalonych kiedy między padami (pinami) jest ścieżka ? Ogólnie dawno nie robiłem takiego małego PCB, raczej zasilacze mam w ręce, ale trzeba przetestować 🙂.

Bardzo fajny cykl, mam nadzieję na kontynuację. Do tej pory w Eaglu używałem jedynie drill-aid, a z rysowaniem niestandardowych rzeczy męczyłem się ręcznie.

TearDrops przyda się na pewno przy wierceniu przytępionymi wiertłami 😉.

Choć najczęściej odrywam pady z dużych złącz, zwłaszcza jak z niektórych padów nie wychodzi żadna ścieżka. Macie jakiś sposób na to? Bo potem nie dość że złącze nie trzyma tak mocno jak powinno, to jeszcze wygląda okropnie.

Kolejne ULPy, które warto według mnie opisać, to wspomniany wcześniej drill-aid i brd-statistic (lub podobnie) - podaje długości krawędzi, ilość otworów itp, potrzebnych do podania w np. kalkulatorze wycen w Satlandzie.

Dodam jeszcze, że w Internecie dostępne są różne skrypty robiące dokładnie to samo. Mają nawet podobne nazwy. Może komuś przypadnie do gustu inny - warto próbować.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...