Skocz do zawartości

odzysk fototranzystorów

jakub307

Pomocna odpowiedź

witam jestem tu nowy więc wypadało by się przywitać 🙂 mam na imię Jakub i chodzę do szkoły elektronicznej .Mam takie pytanko skąd mogę wyciągnąć (z jakiego urządzenia elektronicznego) fototranzystory takie jakie potrzebne są do światłoluba ?? wszystkie inne części udało mi się zdobyć z zabawek odpustowych 🙂

Myszki na kulkę są głównymi dawcami fototranzystorów i fotodiod IR (mogą też posłużyć jako dawca kilku żyłowego kabla - te dwa elementy znajdziesz bankowo w każdym "kulkowym" gryzoniu.

Taki fototranzystor wygląda mniej więcej tak:

43_1161169632.jpg

inside%20mouse.jpg

- dwa czarne prostokątne elementy przy bezpośrednio przy rolkach kulki - posiadają plastikową nakładkę zmniejszającą ich "kąt widzenia"

Komentarz dodany przez: treker

😉

• Lubię! 2

op dzięki za pomoc 🙂 tak się składa że mam taką myszkę 🙂 i co ś mi sie wydaje że w szkole to też było 🙂 daje pomógł i piwo dla ciebie 🙂

[ Dodano: 16 Lut 09 07:36 ]

mam jeszcze jedno pytanko 🙂 co to jeste za element z 16 wyprowadzeniami ??🙂

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Fototranzystor to tranzystor, który nie ma wyprowadzenia bazy(niektóre mają, ale nie ważne). Baza jest w środku i to ona jest wrażliwa na światło. Im więcej światła dociera do bazy, tym większy prąd przepływa przez kolektor i emiter. Czyli podłączasz tak jak zwykły tranzystor, tyle że nie podłączasz bazy, bo jej nie ma 😅 .

Tak ogólnie pewnie popełniłem kilka błędów, mam nadzieję wybaczalnych :->

• Lubię! 1

Aha. Wielkie dzięki.

Czyli środkowe wyprowadzenie z fototranzystora zostaje do niczego nie podłączone??

Czy wy naprawde nie kumacie o co chodzi? Masz jak byk w drugim poście, że to co jest w myszce to podwójny fototranzystor z połączonym emiterem. Jak masz normalny fototranzystor ze sklepu to przeważnie masz dwie nóżki - kolektor i emiter, baza to element światłoczuły. Ja proponuje, żebyś narazie zrozumiał wogóle co to tranzsytor, rezystor i reszta podstawowych elementów, a dopiero później wnikał w optoelektronike i wyciąganie elemntów za 5zł z urządzeń, które leżą kolo ciebie, bo to bez sensu.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.