jakub307 Napisano Luty 15, 2009 Udostępnij Napisano Luty 15, 2009 witam jestem tu nowy więc wypadało by się przywitać 🙂 mam na imię Jakub i chodzę do szkoły elektronicznej .Mam takie pytanko skąd mogę wyciągnąć (z jakiego urządzenia elektronicznego) fototranzystory takie jakie potrzebne są do światłoluba ?? wszystkie inne części udało mi się zdobyć z zabawek odpustowych 🙂 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Kaytec Luty 15, 2009 Udostępnij Luty 15, 2009 Myszki na kulkę są głównymi dawcami fototranzystorów i fotodiod IR (mogą też posłużyć jako dawca kilku żyłowego kabla - te dwa elementy znajdziesz bankowo w każdym "kulkowym" gryzoniu. Taki fototranzystor wygląda mniej więcej tak: - dwa czarne prostokątne elementy przy bezpośrednio przy rolkach kulki - posiadają plastikową nakładkę zmniejszającą ich "kąt widzenia" __________ Komentarz dodany przez: treker 😉 2 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
jakub307 Luty 16, 2009 Autor tematu Udostępnij Luty 16, 2009 op dzięki za pomoc 🙂 tak się składa że mam taką myszkę 🙂 i co ś mi sie wydaje że w szkole to też było 🙂 daje pomógł i piwo dla ciebie 🙂 [ Dodano: 16 Lut 09 07:36 ] mam jeszcze jedno pytanko 🙂 co to jeste za element z 16 wyprowadzeniami ??🙂 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
grabo Luty 16, 2009 Udostępnij Luty 16, 2009 układ komunikacji z PC 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
jakub307 Luty 16, 2009 Autor tematu Udostępnij Luty 16, 2009 acha dzx 🙂 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
sobal44 Luty 16, 2009 Udostępnij Luty 16, 2009 która nóżka w tym fototranzystorze jest basa, kolektorem, emiterem?? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
mskojon Luty 16, 2009 Udostępnij Luty 16, 2009 To jest podwójny fototranzystor, ma wspólny emiter a dwa boczne wyjścia to kolektory. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
sosul Marzec 22, 2009 Udostępnij Marzec 22, 2009 Witam. Mam pytanie czy te fototranzystory montujemy tak jak zwykłe?? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Nawyk Marzec 22, 2009 Udostępnij Marzec 22, 2009 tak samo, ale jedynie kolektor i emiter. Baza to ten element z "soczewką". 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
sosul Marzec 22, 2009 Udostępnij Marzec 22, 2009 Można jaśniej?? Czy te fototranzystory można podłączyć do światłoluba?? Jeśli tak to pod ten schemat czy jakiś inny?? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Mihau Marzec 22, 2009 Udostępnij Marzec 22, 2009 Fototranzystor to tranzystor, który nie ma wyprowadzenia bazy(niektóre mają, ale nie ważne). Baza jest w środku i to ona jest wrażliwa na światło. Im więcej światła dociera do bazy, tym większy prąd przepływa przez kolektor i emiter. Czyli podłączasz tak jak zwykły tranzystor, tyle że nie podłączasz bazy, bo jej nie ma 😅 . Tak ogólnie pewnie popełniłem kilka błędów, mam nadzieję wybaczalnych :-> 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
sosul Marzec 22, 2009 Udostępnij Marzec 22, 2009 Aha. Wielkie dzięki. Czyli środkowe wyprowadzenie z fototranzystora zostaje do niczego nie podłączone?? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Mihau Marzec 22, 2009 Udostępnij Marzec 22, 2009 Ja w swoim nie podłączyłem i działa. Jeśli to jest baza, to nie podłączaj. 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
misiek1994 Kwiecień 17, 2009 Udostępnij Kwiecień 17, 2009 Aha. Wielkie dzięki. Czyli środkowe wyprowadzenie z fototranzystora zostaje do niczego nie podłączone?? Czy wy naprawde nie kumacie o co chodzi? Masz jak byk w drugim poście, że to co jest w myszce to podwójny fototranzystor z połączonym emiterem. Jak masz normalny fototranzystor ze sklepu to przeważnie masz dwie nóżki - kolektor i emiter, baza to element światłoczuły. Ja proponuje, żebyś narazie zrozumiał wogóle co to tranzsytor, rezystor i reszta podstawowych elementów, a dopiero później wnikał w optoelektronike i wyciąganie elemntów za 5zł z urządzeń, które leżą kolo ciebie, bo to bez sensu. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
krupson Styczeń 29, 2012 Udostępnij Styczeń 29, 2012 a nie da się ich wyciągnąć z pilota? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »