Skocz do zawartości

[Mechanika] Długopisy 3D - korzystał ktoś?

Treker

Pomocna odpowiedź

Miał ktoś z Was okazję do korzystanie z długopisów 3D? Czy to się aktualnie do czegoś nadaje?

Obejrzałem kilka recenzji na YouTubie, mój faworyt poniżej:

Wychodzi z tego, że to tylko bajer, który do niczego się nie nadaje...

O to chodzi, żeby to był tylko bajer 😃

Precyzji tym nie uzyskasz, ale to np świetne rozwiązanie, żeby komuś przedstawić swój pomysł w czytelny sposób nie marnując godzin na modelowanie 3D.

Jak przestanę wydawać całe oszczędności na drukarki 3D to chyba sobie sprawię 3Doodlera 😃

• Lubię! 1

Widziałem na uczelni taki długopis, i szczerze średnio widziałem tego zastosowanie. W użytkowaniu przypomina mi to hotglue (pluje czymś, co na początku trochę się rozpływa, a później zastyga lecz nadal nie jest zbyt wytrzymałe 😋 ). Nawet nie mam pomysłu jak bym mógł to wykorzystać w praktyce.

to np świetne rozwiązanie, żeby komuś przedstawić swój pomysł w czytelny sposób nie marnując godzin na modelowanie 3D.

Niby jak? Przecież to się kompletnie nie trzyma i nie nadaje do rysowania przestrzennego - przykład w filmiku z pierwszej wiadomości.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Ten facet też jakiś najcierpliwszy nie jest i to jest najtańsze możliwe piórko. Myślę, że przy odrobinie cierpliwości i wprawy da się tym "narysować" coś fajnego.

No dobra, to już jakoś działa. Jednak i tak wolałbym zrobić model w Inventorze przesłać do drukarki i wrócić za 2-3h po model w dużo lepszej jakości 🙂

Nie wiem jak dla znawców kopterków, ale dla mnie tak wykonany wirnik prosi się tylko o katastrofę. Już widzę jak całość rozpada się na pojedyncze nitki, a quadrocopter spada na kogoś lub coś cennego...

Powiem ci że mam taki długopis. Super sprawa. Możesz tworzyć sobie zabawki, ale też różne sprzęty czy coś co ci tylko przyjdzie do głowy.. Ja naprawiam nawet nim domowe sprzęty 🙂... Nawet w porównaniu z możliwościami nie jest drogi... Znalazłem za 329 zł z wyświetlaczem LCD na allegro. I fajnie jest to że ta sam firma sprzedaje filament za grosze do niego, bo już się martwiłem że bede musial kupowac kilogramami różne kolory filamentu... a wiemy jakie są ceny ehh... Zawsze są osoby którym ten sprzęt się nie przyda bo np. nei lubią majsterkować, nie mają chęci do tworzenia jakichś rzeczy itp.. to tak jak z każda rzeczą... jeden np. przeczyta książkę... i powie super!!, a inny podetrze sobei nią to i owo i powie że do niczego bo papier do d..y:) Wszystko jest dla ludzi... Jeden ma tv i jest zadowolony a inny powie że jemu nie potrzebne to do szczęścia... Przemyśl sprawę i tyle...

• Lubię! 1

Wygląda jak coś co raczej posłuży do stworzenia jakiejś wersji poglądowej elementu, czegoś co nie wymaga dokładności albo z jakiegoś powodu nie mogło by być stworzone na tradycyjnej drukarce 3d. Ma potencjał ale obecnie to raczej ciekawostka niż coś co zrewolucjonizuje druk 3d

Wygląda jak coś co raczej posłuży do stworzenia jakiejś wersji poglądowej elementu, czegoś co nie wymaga dokładności albo z jakiegoś powodu nie mogło by być stworzone na tradycyjnej drukarce 3d. Ma potencjał ale obecnie to raczej ciekawostka niż coś co zrewolucjonizuje druk 3d

Ja właśnie do tego to wykorzystuje.. np. jak wydruk mi na zwykłej drukarce zrobi dziurę , albo jak chcę dodać np. "włosy" ":) czy jakieś ozdoby co ciężko by było wykonac na drukarce.. (dużo podpór itp), ... lub do napraw sprzętu z plastiku..

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.