Skocz do zawartości

Kurs Arduino - #5 - PWM, serwomechanizmy, biblioteki

Pomocna odpowiedź

Jeżeli na wejściu jest około 5V (w sensie mniej czy więcej?) to stabilizator właściwie nie działa. Dla tego stabilizatora różnica napięć wejściowych i wyjściowych powinno wynosić co najmniej 2V. Jeżeli napięcie wejściowe jest niższe niż 5V to jak stabilizator ma działać?

danmaz, możliwe, że Twoja bateria jest zbyt słaba. W zestawach do kursu dobrana została taka, która wystarcza do zasilenia silników. Może Twoja się nie nadaje. Przydałoby się spróbować innego (bardziej wydajnego) zasilania.

Pytanie z serii podstawowych - ale nie lubię iść dalej, gdy czegoś nie rozumiem.

Bateria, którą chcę zastosować w układzie pokazuje mi napięcie 9,06V.

Wyjścia 3.3 i 5V pokazują kolejno 3,29V i 5,00V czyli tak jak powinno być.

Niepokoi mnie jednak fakt, że Vin wskazuje w okolicach 7,35V.

Czy to normalne? Dlaczego tak się dzieje?

Płytka jest czysta, nic nie zostało podłączone. Nie ma żadnego programu.

fire45, u mnie było podobnie, więc spokojnie. Po pierwsze masz spadek napięcia na baterii po podłączeniu obciążenia (Ardzuino), dodatkowo po drodze jest tam dioda, która ma zabezpieczyć cały układ. Poszukaj w Internecie schematu ideowego Arduino Uno, powinno to rozwiać Twoje wątpliwości.

Dziękuję za odpowiedź. Jak wygląda sprawa jednoczesnego podłączenia baterii 9V i kabla USB?

Albo jakiegoś zasilacza 12V i kabla USB? Czy takie połączenie jest dozwolone i nic nie uszkodzi?

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...